

Anoreksiya hastaları kendilerini çok kilolu görürler ve zayıflamak için aşırı davranışlarda bulunulurlar. Anoreksiya nedir sorusunu sorduğumuzda cevap psikiyatrik nedenlere dayalı bir açıklama olacaktır. Kilo alma korkusu Anoreksiya hastalarında öyle boyutlara gelir ki yeme bozuklukları hayati tehlikeye yol açacak kadar ciddi olabilir.
Aşırı kilo kaybı hastalığın en belirgin özelliğidir. Maalesef Anoreksiyalı kişiler hastalığın başından itibaren durumu reddeder ve tedaviyi kabul etmezler. Her ne kadar kiloları düşük olsa da her zaman çok kilolu olduklarında ısrar ederler.
Anoreksiya olan kişilerde bedensel sorunlar ve ruhsal sorunlar birlikte ortaya çıkar. Anoreksiya hastalığı olan kişiler asla hasta olduklarını kabul etmezler. Dışarıdan gözlem yapılarak kişinin Anoreksiya belirtileri gösterip göstermediği anlaşılabilir. Anoreksiya nedir nasıl anlaşılır gibi sorular konusunda bilinçli olmak hastalığı fark etmekte önemli bir rol oynar.
Anoreksiya hastalığının bir kişide olup olmadığını anlamak için kişiyi iyi gözlemlemek gerekir. Her şeyden önce bu kişiler normalden çok daha zayıf olurlar. Sürekli kilo vermek için uğraşıp, kilo vermek için kusma gibi aşırı davranışlar gösterirler. Kendi görünümlerini beğenmezler, bedenlerinden utanırlar. Yeme bozuklukları oldukça net bir şekilde fark edilebilir.
Anoreksiya tedavisi hem psikolojik hem de fiziksel tedavi süreçlerini kapsar. Beden algısı bozukluğu ve depresyon tedavisi için gerekli psikiyatrik ilaçların kullanılması gerekir. Psikoterapi sürecinde doktor hasta arasındaki güven ilişkisi çok önemlidir. Korkuların, kaygıların, duygusal çatışmaların psikoterapi ile tedavi edilmesi uzun zaman alabilir.
Anoreksiya daha ilerlemiş boyutlarda ise metobolik bozukluk hastaneye yatırılarak tedavi edilebilir. Anoreksiya tedavisinde psikolog, psikiyatr, beslenme uzmanı ve gerekli diğer branşların ortak çalışması söz konusudur. Psikoterapi sürecinin düzenli olarak devam etmesi tedavinin başarılı olmasında oldukça etkilidir.
Anoreksiya nedir belirtileri nelerdir gibi konularda verdiğimiz bilgileri değerlendirerek çevrenizde gözlem yaptığınız kişilerin tanı ve tedavi sürecine başlamasını sağlayabilirsiniz.
Paylaş