Beyin Cerrahi Ameliyatları Nelerdir

Beyin, omurilik, sinirler ve bu gruba destek olan yapılar, bu yapıların ilişki düzenini sağlayabilmek amacı ile yapılan cerrahi operasyonlar “nöroşirurji” olarak tanımlanan tıbbi bilim dalının alanına girmektedir.

Beyin cerrahi ameliyatları yapılmadan önce beyin ve omurilik kaynaklı olan sağlık problemlerinin kapsamlı olarak tanı ve teşhis işlemleri yapılır. Teşhis konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Bu aşamada da cerrahi operasyon uygulanması ya da ilaç tedavisinin uygulanması yapılabilir. Bu işlemler tamamen konulacak olan kesin teşhis işlemi sonrasında gerçekleştirilir.

Ameliyatı Gerekli Kılan Beyin Damar Hastalıkları

Beyin Damarında Oluşan Anevrizmalar: Beynin damarlarında balonlaşma biçiminde ortaya çıkan kanamalar ve can kayıpları ile sonuçlanabilen bir hastalıktır.

Arterio-Venöz Malformasyon: Atardamarlar ve toplardamarların bir yumak biçiminde kıvrılması şeklinde gözlenebilen ve kanama riski taşıyan bir çeşit damar hastalığı olarak tanımlanmaktadır.

Karotis Stenozu: Şah damarı olarak bilinen damarın boyundaki kısımlarının ya da beyin içinde bulunan kısımlarının daralması ve sonuçta tıkanmasıdır. Pıhtı oluşması felç görülmesine neden olur. Tedavinin vakit kaybetmeden kısa zaman içinde gerçekleştirilmesi gerekli olan bir hastalıktır.

Beyinde Kanama: Beyin cerrahi ameliyatları uygulanan sağlık sorunlarından biridir. Beyindeki zar kısmının ya da beyin dokusu içine kanın sızması şeklinde oluşan bir durumdur.

Beyin Damarlarında Tıkanıklık: Beyine kan taşıma görevini yapan damarlarda tıkanma sonucu kan akışının kesintiye uğraması şeklinde ortaya çıkar. Zaman kaybı olmadan tedavi edilmelidir. Bu sorun aynı zamanda felç geçirilmesi olarak da bilinir. Tıkanan damarın cerrahi yöntemler ile açılması ve kan akışının normale dönmesi sağlanmalıdır. Ancak bu sayede beyin dokusunun rahatlatılarak normale dönmesi sağlanabilir.

Beyin Ameliyatları Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

●    Beyin ameliyatı gerçekleşmesinden sonra 3 gün boyunca yapılmamalıdır. Çünkü pansuman sırasında o bölgeye sprey sıkılmış olabilir
●    Verilen mide koruyucu, ağrı kesici ve diğer ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır. Ayrıca bu ilaçlar bitmeden başka ilaçlar kullanılmamalıdır
●    Beyin cerrahi ameliyatları sonrasında doktorunuz fazla kilonuzun varlığı konusunda size uyarıda bulunmuş ise bir diyetisyenin kontrolünde kilo vermelisiniz. Örneğin yemek porsiyonlarının büyüklüğü bile uygun şekilde ayarlanarak başlanabilir


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Mart 2018