

Diğer seslerin oluşumunda olduğu gibi horlama eyleminde de havada yer alan titreşimlerin ses dalgası oluşturmasıyla meydana gelir. Halk dilinde horlama olarak adlandırılan bu rahatsızlık tıp dünyasında uyku apnesi olarak isimlendiriliyor. Bu rahatsızlık türü pek çok hastalığın belirtisi olabileceği gibi yorgunluk ve stresten kaynaklı bir durumdan da kaynaklanıyor olabilir. Peki, bu rahatsızlığın tedavisi mümkün müdür? İşte horlama tedavi yöntemleri
Horlamanın oluşmasını tetikleyen pek çok etken olabilir. Genel anlamda horlama eyleminin ortaya çıkmasının temel nedenleri kişinin fazla kilo almış olması, solunum yollarında yaşadığı problemler olabilir. Tıp dünyasının sunduğu verilere göre kişilerin yaşları ilerledikçe horlama ihtimali yükseliyor. Aynı zamanda yaş faktörüne bağlı olarak horlama şiddeti de artıyor. Gece uykusunun verimsiz geçmesine sebebiyet veren ve hayat kalitesini düşüren bu rahatsızlık, insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu kapsamda horlama mutlaka uzman bir hekim gözetiminde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık türüdür.
Tıbbi olarak horlamanın pek çok tedavisi bulunuyor. Öncelikli olarak tedavi olmak için gitmeniz gereken sağlık departmanı kulak, burun ve boğaz kliniğinden randevu almalıdır. Bu kapsamda horlama tedavisine başlamadan evvel doktor, sorunun nedenini anlamaya çalışacaktır. Bu sebeple birkaç tetkik ve kontrol işleminden sonra hastanın tedavi haritası çıkarılacaktır. Tıp dünyasının horlamanın nedenine göre sunmuş olduğu tedavi yöntemleri; lazer destekli uvulopalatoplasti, pillar prosedürü, platal implantlar, somnoplasti gibi uygulamalardır. Tüm bu uygulamalar oldukça yetkili yöntemler olmakta olup, horlama sorununa kesin çözüm getirmektedir.
Horlamanın genel nedenleri çoğunlukla fazla kilolar ve stresten yorgun düşmüş bedendir. Bu kapsamda fazla kiloların verilmesiyle ya da solunum yollarındaki rahatsızlığı tedavi edilmesiyle horlamadan kurtulmak mümkündür. Horlamadan kurtulmanın en doğal yöntemi kardiyo hareketleri ve egzersiz yaparak kısa sürede fazla kilolardan kurtulmaktır. Aynı zamanda gece uykularında sırtüstü yatıyorsanız yan yatmayı denemeniz horlamayı kesmek için etkili olacaktır. Öte yandan medikal eczanelerde satılan horlama yastıkları, solunum yollarını açtığı için dokuların titremesini engelleyecek olduğundan horlama şikayetlerinizin azalmasını sağlayacaktır.
Paylaş