Otizmde Yapabilecekler Duyusal Oyunlar

Otizm Spektrum Bozukluğunda Ailelerin Evde Yapabilecekleri Duyusal Aktiviteler/Oyunlar...

Bilatarel Koordinasyon Destekleyici Aktiviteler

Top Yakalama - Yakın bir mesafeden çocuğu geniş bir terapi topu ile yavaşça vurun. Çocuk bundan rahatsız olmamaya başladığında daha küçük bir top kullanın ve mesafeyi arttırın.

Top Darbesi

Çocuğun iki eli ile bir beyzbol sopası, merdane, süpürge, kitap, karton rulo ya da cetvel tutmasını sağlayın. Ayaklarını sabit tutmasını ona hatırlatın. Ona büyük bir top fırlatın. Topa vurmak için vücudunu çevirecek ve kolları vücudunun orta çizgisinden diğer tarafa doğru geçecektir. Tenis vb oyunlarda orta hattı çaprazlamak için önerilir.

İki Elli Dönen Top

Geniş bir kapı çerçevesine asılmış bir ipin ucuna çocuğun göz hizasına gelecek şekilde sünger bir top bağlayın. Çocuğunuzun farklı sopalar (ya da raketler) seçmesine izin verin. Çocuğunuzun topu ıskalamadan kaç kere vurabileceğini saymasını isteyin. İsterseniz siz de oyuna katilin ve dört elli dönen top oynamayı deneyin.

Balon Eğlencesi

İki elini de kullanarak çocuk balonu dengede tutar ya da balonu atar ve tutar. İki eli ile suya batırabilir ya da iki elini bir arada yumruk yaparak balonu yumruğu le zıplatabilir.

Merdane Eğlencesi 

Çocuğa silindir bir blok ya da sapları olmayan bir merdane verin. Böylelikle bu alete iki eli ile bastıracaktır. Çocuğun bu şekilde oyun hamuru, gerçek hamur, kraker, kil ya da çamur gibi şeyleri açmasını sağlayın.

Vücut Ritimleri

Siz şarkı söyleyin, aynı zamanda el çırpın ve vücudunuzun farklı yerlerine vurun. Çocuğunuzun da aynı hareketleri taklit etmesini isteyin. Bir yandan diğerine başınızı hafifçe vurun, ellerinizi başınızın üstünde sallayın, ellerinizi sallayın, göğsünüzü yumruklayın, kalçalarınıza vurun, sağa sola eğilin, omuzlarınızı kaldırın indirin, ayaklarınızı yere vurun ve bir ayaktan diğerine zıplayın. Ya iki elinizi birden ya da ellerinizi değişimli olarak kullanın.

Yumurta Çırpıcı Eğlence

Çocuğunuza bir yumurta çırpıcı verin, sabun köpüklerini çırpmasıyla da bir kabın içinde çiğ fasulyeleri veya pirinci karıştırmasını isteyin.
 
Bilye ile Boyama

Bir tepsiye ya da fırın tepsisine kağıt serin. Kağıdın ortasına bir miktar parmak boyası koyun. Çocuğun yuvarlayıp desen yapması için ona bir bilye verin. Boya kuruduğunda kağıdı, hediyeleri paketlemek için kullanabilirsiniz!

Kurdele ile Dans 

Bir çubuğun ucuna kurdeleler, kağıt şeritler ya da eşarplar bağlayın. Çocuk, çubuğu iki eli ile tutarak kurdeleyi başının üstünde bir yandan diğer yana, yukarıdan aşağıya sallasın. (Evinizde çubuk yok mu? O zaman her iki eline de birer kurdele verin.) Bu aktivite aynı zamanda çocuğun görsel motor koordinasyonunu da geliştirir.

Çift Taraflı Aktiviteler

Çocuğu ip atlaması, yüzmesi, bisiklete binmesi, yürüyüş yapması, kürek çekmesi, kano kullanması ve sabah jimnastiği yapması konusunda yüreklendirin.

Vestibüler Sistemi Geliştirecek Aktiviteler

Salıncakta sallanma 

Çocuğunuzu sallanması için destekleyin (ancak asla zorlamayın). Nazikçe yapılan doğrusal hareket sakinleştiricidir. Hızlı yapılan, yükseğe çıkılan sallanma ise uyarıcıdır.

Kendi Etrafında Dönme

Çocuğa bir döner sandalye sağlayın. Dönmeyi takip edin çünkü çocuk bu şekilde çok çabuk uyarılacaktır. Çocuğun izni olmadan çocuğu asla döndürmeyin

Kayma

Oturarak, yatarak, yüz üstü, sırt üstü, kenarları tutarak ya da bacaklarını iki yana açarak vb.
çeşitli pozisyonlarda çocuğu kaymaya cesaretlendirin

Araçlara Binme 

Bisiklete binmek çocuğun denge, motor planlama ve motor koordinasyon yeteneklerini geliştirir.

Dengesiz Yüzelerde Yürüme 

Kumlu sahil, oyun parkında tahta köprü, çimenlik ya da su yatağı, dengesiz yüzeylere örnektir. Bu tür yüzeyler çocukların hareket ederken vücutlarını kontrol etmelerini sağlar.

Büyük Terapi Topunun Üstünde Dengede Durma 

Çocuğunuz karnı üzerinde, sırt üstü topun üstüne yatabilir, üstüne oturabilir ve zıplayabilir. Bazı topların yukarı aşağı zır bilmesi için tutacak yerleri de vardır.

Karın Aşağıya, Baş Yukarıya

Çocuğun karnının üstüne yatmasını sağlayın. Yerde bu durumda iken kürek çekebilir, müzik dinlerken resim yapabilir; küçük oyuncaklarla oynayabilir. Salıncakta ya da terapi topunun üstünde iken yere ya da halının üstüne bir çubuk ile şekiller “çizebilir”; bir kovanın içine süngerler atabilir; mukavva bir tüp ile şişirilmiş bir topa vurabilir.

Proprioseptif Sistemi Geliştirecek Aktiviteler

Ağırlık Kaldırma ve Taşıma

Çamaşır sepetini; içinde kırılacak şey olmayan torbalarını taşımasına izin verin. Aynı şekilde bir kutuyu kitaplar ya da oyun blokları ile veya bir kovayı su ile doldurup bunu bir noktadan diğerine taşıyabilir.

İtme ve Çekme

Çocuğun alışveriş torbalarını kapıdan mutfağa kadar itmesini ya da sürüklemesini sağlayın. Ağır kas çalışmaları kasları canlandırır.

Kolları ile Asılma 

Kapıya bir asılma barı monte edin ya da çocuğunuzu tırmanma şeridinde asılması için oyun parkına goturun. Kendi vücut ağırlığını ellerine verdiğinde, gerilen kaslar beyne duyusal mesajlar gönderecektir. Çocuk, tırmanma şeridinde ilerlerken ağırlığını bir elden diğerine geçirirken, üst vücudunu güçlendirir.

Yengeç

Çocuğun sırtına içi pirinç ya da fasulye dolu bir çanta koyun ve sırtındaki ağır “kabuğu" ile
hareket etmesini sağlayın.

Eklemleri Sıkma - Bir elinizi çocuğun kolunun üst kısmına, diğer elinizi ise kolunun altına koyun; yavaşça dirseklerine doğru ve dirseklerinden geriye doğru bastırın. Bu hareketi dizleri ve omuzlarında tekrar edin. Başının üstüne baskı uygulayın. Parmaklarını, bileklerini, dirseklerini, dizlerini, ayak bileklerini ve ayak parmaklarını düzleştirin ve sonra bükün. Bu uzatma ve bükme teknikleri, eklemlere çekilme ve basınç sağlar.

Vücudu Sıkıştırma

Yerde çocuğunuzun arkasına oturun, çocuğunuzu bacaklarınızın arasına alın. Kollarınızı dizlerinin etrafına sarın, dizleri çocuğun göğsüne doğru çekin ve sıkın. Sıkı sıkı tutarak çocuğu öne arkaya hafifçe sallayın.

Sarılma 

Herkesin günde on iki kere sarılmaya ihtiyacı vardır.

Dökme

Çocuğun bir kaptan diğerine kum, fasulye ya da su dökmesini sağlayın.

Arka Arkaya Ayakta Durma 

Yere iki çocuğu sırt sırta oturun. Onlardan "ayakları ile yeri kazmalarını” isteyin ve birbirlerinin sırtına baskı yaparak birlikte ayağa kalkmalarını isteyin.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Nisan 2023

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.