

Birçok ülkede rahim ağzı kanseri tarama programlarına dahil edilen, yeni ve etkin bir yöntem olan HPV-DNA testi Türkiye'de de kullanılmaya başladı.
Uzmanlar, HPV-DNA'nın, klasik smear testine göre kanser saptama oranının daha yüksek olduğu görüşünde.
Rahim ağzı kanseri taramaları için için uzun yıllardır smear yönteminin kullanıldığını belirten Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, ''Son yıllardaki gelişmeler, rahim ağzı kanseri taramalarında HPV DNA'sının taranabileceğini de gösterdi" dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın bu tarama yöntemini kullandığı programına yaklaşık 1,5 milyon kadının katıldığını ifade eden Gültekin, "Taramalar sonucunda, yaklaşık yüzde 3,6 kadında yüksek riskli HPV-DNA tespit edildi" ifadesini kullandı.
Gültekin'in açıkladığı yüzde 3,6'lık oran, taramaya katılan 1,5 milyon kadının yaklaşık 54 binine denk düşüyor.
HPV-DNA tarama sonuçlarına göre iller arası farklılık saptanmadığını dile getiren Gültekin, Türkiye'de görülen kanser yapan HPV tiplerinin de Avrupa ve Asya'dakilere benzer olduğunun tespit edildiğini aktardı.
"HPV-DNA TESTİNİN KANSER SAPTAMA ORANI DAHA YÜKSEK"
HPV-DNA yönteminin İngiltere, İtalya, Amerika, Meksika gibi birçok ülkede tarama programlarına dahil edildiğine dikkati çeken Gültekin, Türkiye'de de HPV taramalarında yeni ve etkin metod olan "HPV-DNA" testinin kullanılmaya başladığını söyledi.
Türkiye'nin, dünyada bu uygulamayı kullanan öncü ülkelerden biri olduğunu dile getiren Gültekin, şöyle konuştu: "HPV-DNA testlerinde klasik smear ile kıyaslandığında kanser saptama oranları daha yüksek ve tarama sonucunda kanserin negatif olması durumunda tahmin gücü de yüksek. Bilimsel verilere göre, dünyanın en iyi tarama testi. Kanser yakalama oranları oldukça yüksek. Yani hem kanser yakalama oranı yüksek hem de hızlı ve pratik bir test. Bu yöntemde DNA teknolojisi kullanıldığı için insan kaynakları da verimli kullanılabiliyor.''
NTV
Paylaş