Sürüngen Beyin Tezi Çürüdü mü?

 İnsan Beyni Hakkında Yanlış Bildiğimiz Bilgiler... Bilim iletişimcisi ve astrofizikçi Carl Sagan, insan beyninin evrimine ilişkin tartışmalı bir teoriyi destekledi ve insanların zihinlerinin derinliklerinde "sürüngen" bir beyne sahip olduğunu öne sürdü. Sürüngen Beyin Tezi Çürüdü mü?

Sürüngen Beyin Tezi Çürüdü mü?

Bilim iletişimcisi ve astrofizikçi Carl Sagan, genellikle bilimsel bilgilerin dürüst ve şüpheci bir düşünürü olarak görülüyordu. Ancak Pulitzer ödüllü kitabı The Dragons of Eden'de Sagan, insan beyninin evrimine ilişkin tartışmalı bir teoriyi destekledi ve insanların zihinlerimizin derinliklerinde "sürüngen" bir beyne sahip olduğunu öne sürdü. O zamandan beri bu fikir tamamen çürütüldü, ancak insanların sürüngen beynine sahip olduğu efsanesi, Sagan'ın sorunlu popülerleştirmesi sayesinde neredeyse kesin olarak varlığını sürdürüyor.

Carl Sagan, genellikle dürüst ve şüpheci bir bilimsel bilgi komisyoncusu olarak görülüyordu ve bugüne kadar da öyle kabul ediliyor. Böylesine tartışmalı bir teoriyi aslında gerçekmiş gibi kamuoyuna sunması biraz şaşırtıcı. Dahası, Carl Sagan üç yıl sonra çok daha geniş çapta okunan kitabı Cosmos'ta teoriyi zorlamaya devam etti ve şöyle yazdı:

“Her birimizin kafatasının derinliklerinde timsah beynine benzeyen bir şey var. R kompleksini çevreleyen, on milyonlarca yıl önce memeli olan ancak henüz primat olmayan atalarda gelişen limbik sistem veya memeli beynidir. Ruh halimizin ve duygularımızın, gençlere olan ilgimizin ve ilgimizin önemli bir kaynağıdır.”

Sürüngen beyni çürütüldü

Sagan'ın güvendiği okuyucularına sürüngen beyinlere sahip olduklarını söylemesinden bu yana geçen on yıllar boyunca bu fikir tamamen çürütüldü. Beyin taramaları, beyin fonksiyonlarının MacLean'ın teorileştirdiği gibi bölümlere ayrılmadığını açıkça gösterdi. Üstelik bu fikir, evrimsel biyolojiyi temelde yanlış anlıyor. Bilim insanları, sürüngen beyni efsanesini çürüten 2020 tarihli bir inceleme makalesinde, türlerin ortak atalarından çeşitlenmesiyle birlikte "karmaşık sinir sistemleri ve karmaşık bilişsel yetenekler bağımsız olarak birçok kez evrimleştiğini" açıkladı.

https://doi.org/10.32739/uha.id.41535    


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Ağustos 2023