'Yeğenim okula gitmek istemiyor'

"7 yaşında erkek yeğenim var. Okula gitmek istemiyor okulu hiç sevmiyor. Anaokuluna da zorla gönderdik. Annesi çalıştığı için anneannesi bakıyor ama...'

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

 

SORU Gece yatağa yattın mı, ayaklarım kasılıyor, devamlı hareket halinde, yatamıyorum. Daha önce psikolojik rahatsızlık atlattım. CEVAP Yatarken, uykuya dalmadan önce bacaklardaki istemsiz hareketler uykuyu kaçırabilir. Bu hareketler rahatsız edicidir. Kramp şeklinde de görülebilir. Hamilelikte, aşırı kilolularda ve ileri yaşlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Bu durum periyodik bacak hareketleri olarak bilinir. Daha önce bir rahatsızlık geçirmeyle ilgisinin olmadığı düşünülür.  Uykuya dalmadan önce bu hareketlerle birlikte ağrı da olursa, huzursuz bacak sendromu olarak adlandırılır. Bazı bedensel hastalıklarda ve bazı ilaçların kesilmesiyle ortaya çıkabilir. Kimi zaman ortaya çıkış nedeni bulunamaz. İki durumda da uykunun incelenmesi, bazı kan tetkiklerinin yapılması, ilaç bırakılması gibi durumların gözden geçirilmesi gerekir. Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde dopamin düzenleyici ilaçlar yararlıdır. Bu belirtiler için bir ruh hekimi veya nörologla görüşmek uygun olur. SORU Yedi yaşında erkek yeğenim var. Okula gitmek istemiyor, okulu hiç sevmiyor. Anaokuluna da zorla gönderdik. Annesi çalıştığı için anneannesi bakıyor ve tek torun. Çok seviyoruz, çok zeki bir çocuk, okulda başarılı da ama yine de okula gitmek istemiyor. CEVAP Çocuklar yeni bir ortama uymada kimi zaman güçlükler yaşayabilmektedir. Bu durum tek çocuk/torunda daha belirgin olarak ortaya çıkabilir. Bu durum daha çok ayrılık anksiyetesiyle, alıştığı ilgi ve sevginin okulda olamamasıyla ilgili olabilir. Böyle durumlarda çocuklar okulun erişkinlerin işi gibi olduğu, okulun kazandıracakları basitçe anlatılmalı, aile üyeleri okula gitme konusunda kesin ve kararlı bir tutumda olmalıdır. Sonuç alınamazsa, bir çocuk ve ergen ruh hekiminden yardım alınmalıdır. SORU Sorum annem ile ilgili. Yeni başlayan Alzheimer belirtileriyle beraber yaklaşık 23 senedir kronik nevrasteni (halüsinasyon yaşama, sara gibi nöbet geçirme) nedeniyle tedavi gördü. Şimdilerde daha iyi, ev işlerini yaparken zorlanıyor, karar vermekte, emin olmakta vs. CEVAP Daha önce tedavi görüp şimdi iyi olması tedavinin doğru yapıldığını gösterir. Ancak nevrastenide halüsinasyon yaşama olmaz. Alzheimer hastalığının başlangıcı depresyon belirtilerine benzeyebilir. Unutkanlık ve depresif duyguduurum ilk belirtilerdendir. Bu belirtiler zamanla günlük uyumu bozabilir. Her ne kadar ilaçlar Alzheimer hastalığını iyileştirmese de, günümüzde hastalığın ilerlemesini yavaşlatma açısından yararlı olmaktadır. Bu nedenle bir ruh hekimi veya nörologla görüşüp tanıyı kesinleştirmek ve uygun tedaviye başlamak doğru olur. 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.