Aile Dizimi Nedir? Nasıl Yaptırılır?

Alman psikoterapist Bert Hellinger, ailelerde kuşaktan kuşağa aktarılan bağları çözümleyerek bir psikoterapi yöntemi olarak aile dizimini keşfetmiştir. Aile dizimi psikoterapi yöntemi, aile köklerinden günümüze kadar yaşanan olayların bireyleri etkilediği temeline dayanır.

Aile Dizimi bir anlamda biyolojide genetik kavramına benzeyen bir çözümlemedir.

Kalıtım, genlerle biyolojik olarak nasıl aktarılıyorsa biyolojik özellikler dışında deneyimler de aktarılır. Kalıtımla ailelerde kuşaklar boyu yaşanan deneyimler de DNA’ya kazınır. Aile dizimi bir arkeoloğun toprağı kazarak katmanları ortaya çıkarması gibi ailedeki katmanları ortaya çıkarmayı amaçlar.
İnsanların yaşadığı bazı psikolojik sorun döngülerinin, geçmeyen travmaların, tekrar eden sıkıntıların altında yatan kalıtımı araştırır. Aile dizimi çok yönlü bir psikiyatrik yöntemdir. Rol yapma tekniği ile grup terapisi olarak gerçekleştirilir ya da terapist aile bireylerinin rollerini alarak terapiyi iki kişi olarak da yapabilir. Sizi üzen, tekrar eden davranış ve duygularınızın atalarınızdan miras kalıp kalmadığını aile dizimi terapisi ile keşfedebilirsiniz.

Aile Dizimi Ne İşe Yarar? Kimler Aile Dizimi Yaptırabilir?

Hayatınızda tekrar eden rutine bağlamış duygu, davranış ve deneyim sorunları varsa bunun nedeni aile kök diziminize bağlı olabilir. Aile dizimi başarılı bir şekilde uygulandığında kişinin kendi psikolojik deneyimleriyle atalarının deneyimleri arasında bağ kurulmasını sağlar.

Kuşaklar boyunca aktarılan davranışlar ve kötü deneyimler kişilerin hayatında fark etmedikleri çözümsüz döngüler oluşturabilir. Aile dizimi bu sorunların aile bağlarını çözümleyerek nedenlerini bulup, üstesinden gelmeyi sağlayan bir psikoterapi yöntemidir. Bilimsel olarak genetikle aktarılan özellikler gibi çevresel ve davranışsal deneyimlerin de aktarımı söz konusudur.

Aile diziminde, aile bağlarının kodları çözülmeye çalışılır. Hangi atalardan hangi sorunların devralındığı ortaya çıkarılır. Kişi daha mutlu, huzurlu bir yaşam yaşamak için aile köklerinden gelen sorunları keşfederek çözebilir. Rutin olarak aynı sorunları yaşayan ve hayatı olumsuz etkilenen herkes aile dizimi yaptırabilir. Aile dizimi hayatınızda çözemediğiniz ve tekrar eden duyusal, davranışsal sorunların nedenlerini köklerinizde aramak için harika bir yoldur. Atalarınızdan miras aldığınız kötü davranış, deneyim ve travmaları aile dizimi ile keşfederek çözümleyebilirsiniz.

Aile Dizimi Nasıl Uygulanır?

Bert Hellinger, aile dizimi uyulama biçimini oluştururken Afrika yerlilerinin kültürlerinden ilham almıştır. Afrika yerlileri Zulu’ları gözlemleyen Hellinger, yerlilerin bir ateş etrafında toplanarak sorunlarını çözmeye çalıştıklarını görmüştür. Yerliler atalarının ruhlarıyla iletişime geçerek sorunlarını çözmeye çalışmaktadır. Buradan yola çıkarak Hellinger, aile dizimi terapisinin temellerini oluşturmuştur.

Aile diziminde temel yaklaşım aile bağlarını canlandırma yoluyla yeniden keşfetmektir. Uygulama, terapi gören kişi ve onun aile bireylerini temsil edecek kişilerden oluşan bir gurupla yapılır. Aile diziminde konumlandırma önemlidir. Terapi gören kişi, aile fertlerini sandalyelere konumlandırırken kendi bağlarını yansıtır. Aile fertleri olarak konumlandırdığı kişiler konumlandırıldıkları rollere girer. Aile dizimi uzman bir danışman eşliğinde gerçekleştirilir. Danışman dizim uygulamasına rehberlik eder. Kişinin diğer aile fertleriyle duygusal ve davranışsal ilişkileri canlandırılır. Terapi gören ve terapiye yardımcı olan kişiler birbirini tanımamalıdır. Guruptaki rolleri terapi gören kişi belirler. Söz gelimi, ‘ikinci sandalyedeki teyzem olsun’ der. Bu şekilde roller dağılır ve uzman danışman eşliğinde iletişim terapisi başlar. Uygulama terapi gören bireyin aile fertlerini canlandıran bireylerle iletişi üzerinden ilerler.

Aile Dizimi Bilimsel Olarak Hangi Temellere Dayanır?

Aile dizimi, genetik bilimiyle ilişkilendirilebilecek kalıtım odaklı bağlara sahiptir. Genetik bilimi DNA yoluyla kuşaklar boyu aktarılan bilileri inceler. Genetikte biyolojik olanın ötesinde bir de epigenetik olarak adlandırılan deneyim, çevre etkileşimleri vardır. Yani bir gen kuşaktan kuşağa aktarılırken biyolojik özellikler de taşır. Ancak bir de genlerden başka epigenetik aktarımları vardır. Bu aktarımlar atalarımızın deneyimlediği yaşamsal olayların etkilerini kuşaktan kuşağa aktarır.

DNA, hem fiziksel ve zihinsel özellikleri aktaran genlerin somut bilgilerinden hem de çevresel etkilerini deneyimlerin aktarıldığı soyut bilgilerden oluşur. Yerlilerin atalarından yardım istemesi aslında içgüdüsel olarak doğaldır. Çünkü bizi biz yapan her şey yüzyıllar boyunca kadim bilgiler olarak aktarılanlardır.

Aile dizimi ve kalıtım bilimi arasında çözümleme açısından da yakınlıklar bulunur. Genetik-kalıtım çözümlemelerinde genlerin direkt etkileri ve çevresel etkileri birlikte araştırılır. Ailede kuşaklar önce var olmuş bir hastalık kuşaklar sonra genlerle aktarılabilir. Aynı şekilde ailede kuşaklar önce yaşanmış bir travmanın etkileri de kuşaklar sonra ortaya çıkabilir.

Negatif ve Zararlı İlişki Kalıplarından Kurtulmak İçin Aile Dizimi

Çoğu insan fark etmeden hayatında hep aynı ilişki dönülerini yaşar. Negatif ve zararlı ilişki kalıpları mutsuzluğun en yaygın nedenleri arasında yer alır.

Çevreyle kurulan ilişkiler ve insanlara bakış açıları aile temellidir. Aile içinde ezberlenmiş fark etmeden içinize işlemiş olan kalıplarla ilişki kuruyor olabilirsiniz. Negatif ve zararlı ilişki kalıplarından kurtulmak için aile dizimi terapisinden yararlanabilirsiniz.

Aile diziminde hangi davranış biçimlerinin nereden geldiğini keşfetme şansınız olabilir. Erken çocukluk döneminde aile içindeki ilişkiler kalıp olarak zihninize işler. Bu kalıplar hayat boyu sizin de ilişkilerinizi şekillendirmenizde etkili olur. Aile dizimi bu tür kalıpları keşfetmenize yardımcı olabilir.

Aile İçi Karışıklıkları Çözmek İçin Aile Dizimi

Aileler kara kutu gibidir. Her biri kendi karmaşık döngüsünde yaşama yön verir. Neden hep böyle bir karmaşa var diye merak edenler için aile dizimi yeni keşifler sunabilir. Aile içinde yaşanan ve çözülemeyen karışıklar aile dizimi ile çözülebilir.
Tekrar eden ilişki sorunları, kızgınlıklar, kırgınlıklar, öfke ve nefret gibi duygular atalardan miras alınmış olabilir. Bu tür keşifler aile diziminde ortaya çıkabilir. Sizden çok daha önce yaşanmış olayların etkisi altında olabilirsiniz. Aile, bugün tanıdığınız kişiler değildir sadece. Yüzyıllar öncesine dayanan kuşaklar arası bağlarla birbirine bağlı çok daha geniş bir kavramdır. Aile içindeki sorunların nedenleri kuşaklar boyu aktarılan deneyimler olabilir. Aile dizimi ile aile içindeki sorunların nedenlerini çözme yolunda adım atabilirsiniz.

Çözülmeyen ve Tekrar Eden Kötü Duygu Durumları İçin Aile Dizimi

Hayatınızın belli dönemlerinde rutin olarak kötü duygular hissediyor olabilirsiniz. Bazen ortada sorun yokken de bu tür duygular içinizi kaplayabilir. Aile diziminde bu tür kötü duygu durumlarının neden tekrar ettiği, nereden geldiği gibi soruların yanıtını bulabilirsiniz. Atalarınızdan miras kalan bazı çözülmemiş hesaplarla yüzleşebilirsiniz. Size ait olmayan ama ailenize ait olan deneyimler nedeniyle kötü hissediyor olabilirsiniz. Çözülmeyen ve tekrar eden kötü duygu durumları size atalarınızdan miras kalmışsa aile diziminde bu durumları anlayabilirsiniz.

Aile Dizimi Kime Yaptırılır?

Aile diziminin popüler bir konu olmasıyla birlikte uzman olmayan kişilerinde danışmanlık sunması söz konusu olmuştur. Aile dizimi çok hassas bir terapi yöntemidir. Bu alanda uzmanlaşmış psikologlar tarafından uygulanmalıdır. Aile dizimi yaptırmak istiyorsanız sadece uzman doktorlardan yardım almalısınız. Psikolog olmayan ve danışman olduğunu söyleyen kişilerle bu tür terapi uygulamalarına başvurmamalısınız.

Özellikle aile dizimi konusunda uzmanlaşan psikolog doktorlar vardır. Özel atölye çalışmalarıyla grup aile dizimi programları düzenlenir. Aile dizimi çok hassas bir uygulama olduğundan kesinlikle psikolog rehber eşliğinde uygulanmalıdır. Aile dizimi konusunda bilgi almak için sitemizden online randevu alabilirsiniz. Aile dizimi ancak doğru ve bilimsel şekilde uygulandığında olumlu sonuçlar verecek modern bir psikoterapi yöntemidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Ağustos 2022Yayınlanma Tarihi:08 Ağustos 2022

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.