

Kaşıntıya Ne İyi Gelir? Kaşıntının Nedenleri Nelerdir? Kaşıntı Neden Kaynaklanır? Kaşıntı Nasıl Geçer? Kaşıntının İlacı Var mı?
Vücudun herhangi bir yerinde kaşınma isteği yaratabilecek rahatsız edici ve huzursuzluk veren bir hisse kaşıntı denir.
- Soğuk Su. Soğuk su kaşıntıya karşı birebirdir
- Hindistan Cevizi Yağı
- Soda. Soda tüm kaşınma sorunlarına iyi gelir
- 3. Limon. Limonu kaşıntılardan kurtulmak için güvenle kullanabilirsiniz
- Yulaf
- Karanfil Yağı
- Aloe Vera
-Avokadonun kabuğunun kaynatılıp kaşınan bölgeye sürülmesi ile, özellikle tahriş olmuş bölgelerde görülen kaşıntıya karşı oldukça hızlı ve bir o kadar da etkili sonuç alınabilmektedir. Ayrıca avakadonun cilt üzerindeki onarıcı etkisi dolasıyla da kaşıntı sorunu görülen kişilerde kullanılması uzmanlarca da önerilen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Rezene çayı
- Ada çayı
- Chia tohumu
- Vücutta kaşıntı duyulan bölgelere uygulanması önerilen kürlerden bir tanesi de limon ve soda karışımıdır.
- Cilt Kuruluğu
- Psikolojik Etkenler
- Uyuz
- Mantar
- Böcek ve Haşere Isırıkları
- Kadınlarda hamilelik döneminde yaşanan hormonsal değişimler
- Diyabet
- Zona
- Sinir Sıkışması
- Herpes Zoster
- Multipl skleroz
- Egzama
- Kurdeşen
- Su Çiçeği
- İç Hastalıklar
- Karaciğer Rahatsızlıkları
- Böbrek Yetmezliği
- Lösemi
- Sinirsel Bozukluklar
Kaşıntı, onlarca farklı nedenle oluşabilen bir rahatsızlıktır. Özellikle geçmeyen kaşıntı evreleri, birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Erkek, kadın ve çocuk fark etmeksizin herkeste eşit oranda görülebilir. Kronik kaşıntıların ana nedeni fiziksel olabileceği gibi tamamen psikolojik de olabilir. Devam eden kaşıntı süreçlerinde baş ağrısı, ciltte kızarıklık ve benzeri belirtiler ortaya çıkarsa bir uzman yardımı almakta fayda vardır.
Alerjisi olan gıdaları bilmeden yiyen kişilerde en fazla rastlanan bulgu kızarıklık ve kaşıntıdır. En çok bal, polen ve çikolata alerjilerinde görülür. Reaksiyonların ortaya çıkardığı belirtiler kendiliğinden azalır ve geçer.
Özellikle depresyon ve mide için kullanılan ilaçların yan etkiler kısmı dikkatle okunmalıdır. Yan etkilerin en fazla hissedildiği dönemlerde baş ağrısı, bulanık görme ve kaşıntı ortaya çıkabilir. Bu kaşıntılar da tıpkı alerjik reaksiyonlarda olduğu gibi geçicidir.
Sadece fiziksel etkenler değil psikolojik faktörler de kaşıntının ana nedenleri arasında gösteriliyor. Bazı durumlarda ise fiziksel bir pataloji kaşıntı belirtilerini arttırabilir. Tıp literatüründe buna psikosomatik bulgular denir. Ancak söz konusu hastalık geçtikten sonra kişinin psikolojisi düzelmekte ve kaşıntı ihtiyacı ortadan kalkmaktadır.
Depresyona meyilli olan kişilerde içine kapanma, toplumdan kopma ihtiyacı gibi sosyal fobiler gelişir. Bu sosyal fobiler ile birlikte herhangi bir fiziksel neden olmamasına rağmen kaşıntı ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Kaygının ilerleyip paranoyaya yol açtığı durumlarda kişi vücudunun üzerinde böceklerin dolaştığını zannedebilir. Aynı şey alkolizm vakalarında da görülmektedir. Halüsinatif bir bulgu olarak kaşıntı, çok nadir görülen bir hastalıktır.
Kaşıntıda Acı yemek
Aşırı acı yendiğinde karaciğer uyarı verir ve kişilerin özellikle kafa bölgesinde kaşıntı başlar. Bu şekilde vücudu alarm veren kişilerin diyet yapmaları ve uzun bir süre acı içeren besinler yememeleri gerekiyor.
Kekik, pul biber ve nane gibi baharatların yemeklerde fazla tüketilmesi kaşıntı ihtiyacını arttırabilir.
Aşırı terlemeden kaçınılmalı
Aşırı terleme, cilt bariyerini yıkar ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Kaşınmanın önüne geçmek için ter emen özel kumaşlı kıyafetler giyilmelidir.
Krem ve pudra kullanılmalı
Kaşıntı giderici pudra ve kremler aktif olarak kullanıldığı takdirde bu yöndeki şikayetler yarı yarıya azalır. Özellikle kaşınan bölgeye günde ya da bir iki kere bu özel kremlerden sürülebilir.
Su içmek
Bol bol su içmek baş ağrısını giderdiği gibi kaşıntı şikayetlerini de en aza indirgiyor.
Paylaş