Üsküdar Üniversitesi Köln’de merkez açtı
Almanya’nın Köln kentinde, Üsküdar Üniversitesi ve NP (nöropsikiyatri) İstanbul Hastanesi bir merkez açtı.
Çok sayıda davetlinin katıldığı açılışta kurdele ve pasta kesildi. Yapılan konuşmaların ardından orkestra şefi, besteci ve piyanist Betin Güneş, kadın korosu eşliğinde mini bir konser sundu.
ÖZNUR Özcan Yıldırım’ın yöneticiliğini yapacağı merkezde eğitim ve sağlık alanında danışmanlık hizmeti sunulacak. Merkez, ruhsal sorunu olan veya madde bağımlısı hastaların kendi kültürlerine uygun rehabilitasyon hizmeti almalarına yardımcı olmanın yanı sıra aile okulu ile de aile içi sorunları çözmeyi hedefliyor. Köln’deki merkez ayrıca Türk gençlerinin Türkiye’de sağlık alanında yüksek öğrenim görmelerinin kapısını da aralayacak.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan şunları söyledi:
“Üsküdar Hastanesi ve NP İstanbul Hastanesi olarak buradaki Türk toplumunun ihtiyacı olduğunu görerek bu merkezi açtık. Özellikle hastanemize yurtdışından psikolojik rahatsızlığı olanlardan tutun da bağımlılığı olanlara kadar çok sayıda başvuru var. Onlara yakın olma ihtiyacımız vardı. Köln Üniversitesi ile de ortak eğitim programları yapacağız. Köln Üniversitesi ile bu yönde görüşmelerimiz oldu.”
SİYASİLERİNKİ KAYIKÇI KAVGASI
“İleride Almanya’da üniversiteleşme için neler yapmamız gerektiği konusunda çalışmalarımız var. Almanya’da dört kuşaktır Türkler var. İyi bir çalışma yapılırsa problemlerin çözümüne büyük katkılar sunulabilir. Bazı arkadaşlarımızın Almanya ile Türkiye arasındaki siyasi gerginliğin etkileri konularında endişeleri olduğunu gördük. Siyasi tartışmalar kayıkçı kavgası gibidir. Bugün tartışırlar yarın sarılıp yollarına devam ederler. Ama bunun kültürel kriz haline dönüşmemesi gerekiyor. Çünkü Alman ve Türk toplumunun birbirine ihtiyacı var. İki toplumun 100-150 senelik bir yol arkadaşlığı var. Yol arkadaşlığı öyle kolay harcanacak bir arkadaşlık değil. Karamsarlığa düşen insan her şeyini kaybeder. Karamsarlığa düşmememiz gerekiyor.”
ALMANYA’NIN DEZAVANTAJI
Duisburg Belediye Başkanı Erkan Kocalar, Türkiye ile Almanya arasında siyasi gerginliğin olduğu bir ortamda yapılan açılışın toplumları birbirine yakınlaştıracağını söyledi. Kocalar, “Almanya’da yaşayan Türklere hizmet eğitimde başlıyor. Bu hizmeti yapabilirsek, hem yaşadıkları ülke Almanya’ya hem de Türk toplumuna yararlı olur. 21. yüzyılda sadece durumu iyi ailelerin çocukların başarılı olması bize yetmiyor. İşçi kesiminin çocuklarının eğitimde başarılı olmaması bizim ve Almanya’nın bir dezavantajı. Almanya zengin bir ülke olmasına karşın bu alanda sınıfta kalmıştır. Zengin bir ülkede sağlık ve eğitim ailelerin durumuna göre ölçülmemeli” dedi. Erkan Kocalar, Almanya’da eğitim alanında yapılan kısıtlamaları da eleştirdi.
BÜLBÜL: TÜRKİYE EĞİTİM ÜSSÜ OLDU
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, Türkiye’nin son yıllarda bir eğitim üssü haline geldiğini anlattı. Bülbül, “Şu an Türkiye’de 100 binden fazla uluslararası öğrenci var. Biz her yıl Türk vatandaşı olmayan 5 bin uluslararası öğrenciye devlet bursu veriyoruz. Bunun için bu yıl 180 ülkeden 122 bin başvuru aldık. Bir de sizlerin mavi kartlı çocukları Türkiye’de okumak isterlerse onların harçlarını biz ödüyoruz” dedi.
Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ise kurumların Türkiye ve Almanya’da yapacakları yatırımların iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve sorunların aşılmasına önemli katkılar sunacağını ifade etti.
Açılışta Prof. Dr. Nesrin Dilbaz da bir konuşma yaptı.
Hakan AYTAŞ / KÖLN
Paylaş