10 KİŞİDEN BİRİ SOSYAL FOBİLİ
Milliyet
Bazen bir davet olur gitmek amma zor gelir, hazırlan git, orada tanıdık tanımadık, bir sürü kişi ile konuş. "Uf keşke olmasaydı bu davet" dersiniz. Bazen de bir davette dostlarınız sizin için kadeh kaldırır ve sizin de birkaç söz etmeniz gerekir.
Hiç de hazır değilsinizdir, "Nereden çıktı bu şimdi" der, zar zor sıkıntı içinde birkaç kelime edersiniz. Ama bazı kişilerde bu rahatsızlık ve sıkıntı hali o derece baskın olur ki o zaman "sosyal fobi" den bahsederiz.
Başka korkuların da nedeni
Sosyal fobi, her 10 kişiden birinin yaşamını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. İnsanda, aşırı derecede başkaları tarafından izlenme ve değerlendirilme korkusuna neden olan bir durum. Bu korku, basit utangaçlık ve toplum içinde heyecanlanma duygusundan çok daha ciddi boyutlarda bir korkudur. Sosyal fobisi olanlar, ömürleri boyunca, başkaları tarafından izlenebilecekleri durumlara girmekten kaçınırlar.
Diğer insanlarla ilişkileri, eğitimleri ve iş hayatları bazen büyük oranda zarar görür. Birçoğu korkularını yenmek için ilaçlardan ve alkolden medet umabilir. Alkol, gittikleri partilerde, davetlerde veya topluluklara hitabette yardımcı olabilir ama sonunda sosyal fobi kadar büyük bir problem haline gelebilir.
Tedavi edilmezse ömür boyu sürebilir
Sosyal fobi çoğunlukla ergenlik yıllarında başlar. Eğer tedavi edilmezse ömür boyu sürebilir. Tedavi edilmeyen sosyal fobi aynı zamanda depresyon ve agorafobi (topluma açık yerlerde bulunma korkusu) gibi başka rahatsızlıkların da oluşmasına neden olabilir.
Paylaş