![Santorini Yanardağı Patlarsa Türkiye’yi Nasıl Etkiler? Deprem ve Tsunami Riski! Santorini Yanardağı Patlarsa Türkiye’yi Nasıl Etkiler? Deprem ve Tsunami Riski!](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.e-psikiyatri.com%2Fcontent%2Fimages%2Fsantorini-yanardagi-patlarsa-turkiyeyi-nasil-etkiler-deprem-ve-tsunami-riski-58320.jpg%3Ft%3D1738656476&w=968&q=80)
![E-psikiyatri](/_next/image?url=%2Flogo.png&w=475&q=100)
DHA
Hacettepe Üniversitesi GEBAM Müdürü ve TFTRD Geriatrik Rehabilitasyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, yaptığı konuşmada, günümüzde her yıl yaşlanan insan sayısının 8 milyon arttığını ve 2030'da bu artışın yılda 24 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek, yaşlı sağlığına önem verilmesi gerektiğini bildirdi.
Yaşlı nüfusunun artmasına bağlı olarak bu kişilerde görünen sağlık sorunlarının da artacağını vurgulayan Kutsal, "Dünya Sağlık Teşkilatı'na göre dünya nüfusunun yaşlanmasıyla birlikte kanser, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kronik akciğer ve demans hastalıkları artmaktadır. Sigara kullanımı artmaktadır.
İNATÇI UNUTKANLIĞA DİKKAT
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ufuk Ergün de yaşlılıkta en sık görülen hastalıklardan birinin Alzheimer olduğunu söyledi.
Alzheimer'ın 65 yaşın üstündekilerin yüzde 10'unda, 85 yaş üstündekilerin ise yüzde 50'sinde görüldüğünü anlatan Ergün, "Şu anda dünyada 14 milyon, Türkiye'de 250 bin alzheimer hastası tahmin ediliyor" dedi.
Ergün, her unutkanlığın alzheimer olarak algılanmaması gerektiğini de vurgulayarak, "Ama orta yaş üzerinde ortaya çıkan, ilerleyici ve günlük yaşamı etkileyen inatçı unutkanlıkların klinik önemi vardır" uyarısında bulundu.
Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Klinik Şefi Prof. Dr. Ali Kutsal ise kalp damar sistemi hastalıklarının tüm dünya ülkelerindeki ölümlerde birinci sırada yer aldığını söyledi. Kalp-damar sistemi hastalıkları içinde damar sertliğinin çok önemli olduğunu anlatan Kutsal, buna bağlı olarak felç, kalp krizi, bacaklarda ya da göğüste ağrı, ve kangren görülebileceğini kaydetti.
Kutsal, damar sertliğinin yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olmadığını vurgulayarak, genetik faktörler dışında beslenme, fiziksel aktivite, düzenli sağlık taraması, sağlıklı beslenme ile hastalığın önlenebileceğine dikkati çekti.
Paylaş