5 ADIMDA EBEVEYNLİK EĞİTİMİ

NP Grup

Dünyanın en zor işi çocuk yetiştirmek deriz ya, biz de çocuklarımızla büyüyoruz aslında. İşte adım adım ebeveynlik eğitimi.

Çocuklarımızla yaşadığımız sorunlarda çoğu zaman nasıl davranacağımızı bilemediğimiz, çaresiz kaldığımız ya da çözemediğimiz zamanlar var.Çocuğunuzun sağlıklı bir kişilik geliştirmesini sağlayarak, varolan sorunlara yaklaşım biçiminiz hakkında , anne-babalık gelişimi eğitim programı olarak tanımlayabileceğimiz çalışma programımızın basamakları :

1- Çocuğunuzla yaşadığınız sorunlar,bu çalışmadan beklentileriniz, çalışmaya genel bir bakış,anne ve babanın ebeveynlik algısı ve rollerinin değerlendirilmesi:

Çocukların karşılaştığı sorunlar ve ebeveynlerin beklentileri , çocuğun farklı davranışlarını gözlemleme ve ayırt etme, ebeveynlik rollerini tartışma, değerlendirme.

2- Çocuğunuzla iletişim ve çocukla oyun

Çocukla iletişim yöntemleri, sevginin ifadesi, koşulsuz sevgi, sen-ben dili, beden dilinin kullanımı,etkin dinleme, etkili iletişim yöntemleri, çocukla oyun , oyunun anlamı, önemi, etkinliği,,,

3- İstenen ve istenmeyen davranışları saptama,eleştiriyi azaltma, olumlu davranışları pekiştirme, disiplin yöntemleri

Gerektiğinde dikkatinizi vererek, gerektiğinde geri çekerek eğitme.,eleştiriyi azaltma, kritik yapmayı azaltma ve övgünün gücünü arttırma yolları, çocuğunuza belirli davranışları daha sık yapmayı öğretmek için programlar geliştirme.,çocuğunuz kasıtlı olarak kendinden istenen davranışları yapmayı ve sizinle işbirliğini reddettiğinde bununla başa çıkabilme, geri tepki vermeyecek şekilde cezalar kullanabilme,çocuğun davranışlarının gelişimine yönelik okul birimleriyle uygun ilişki kurabilme ,ceza dışında istenmeyen davranışı engelleyici alternatifler geliştirme, karralılığın ve tuutm birliğinin öneminin tartışılması.

4- Sorun çözme becerileri

Sosyal beceri öğretimi, sorun çözme tekniklerinin çalışılması.

5- Aksaklıkları giderme ve koruma

Yeni problemler meydana geldiğinde burada edinilen becerileri uygulama, çalışılan tekniklerin işe yaramadığı durumlarda yeni alternatifler geliştirebilme, geliştirilen becerileri koruma.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Kasım 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.