50 Yaşından Sonra Bisiklete Binmenin Faydaları

Egzersiz sağlıklı yaşlanmanın önemli bir parçasıdır. Kalbinizi, akciğerlerinizi ve beyninizi sağlıklı tutmanıza ve kaslarınızı güçlü tutmanıza yardımcı olur. Birçok yaşlı insan bisiklete binmeyi sağlıklı ve teşvik edici bir aktivite olarak görüyor.

50 Yaşından Sonra Bisiklete Binmenin Faydaları

 

Bisiklete binme, aerobik egzersiz olarak adlandırılan harika bir dayanıklılık egzersizidir. Kalp atış hızınızı artırır ve nefesinizi iyileştirir. Bu, sağlıklı kalmanıza yardımcı olur ve her gün yapmanız gereken şeyleri yapabilmeniz için daha iyi kalma gücü sağlar.

Bisiklete binme gibi dayanıklılık egzersizleri aşağıdakileri önlemeye yardımcı olabilir:

-  Diyabet
-  Kolon kanseri
- Meme kanseri
- Kalp hastalığı

Artrit tedavisinde egzersiz de önemlidir. Ekstra ağırlık, eklemlere stres kattığı için ağrıya neden olabilir. Egzersiz sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olur, bu da eklemlerinizin daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Egzersiz yapmazsanız eklem çevresindeki kaslar da zayıflayabilir. Bu, hareketten kaynaklanan şoku absorbe edemeyecekleri ve eklemlerinizin daha fazla acımasına neden olabilecekleri anlamına gelir.

Düzenli egzersiz aynı zamanda ruh halinize ve hafızanıza da yardımcı olabilir. Bunun nedeni beyninizdeki kan akışını artırabilmesidir.

Çalışmalar ayrıca dışarıda bisiklet sürmenin ruh halinizi iyileştirebileceğini ve size iyi olma hissi verebileceğini de gösteriyor. Egzersiz ve dış ortam kombinasyonunun sağlığınız üzerinde olumlu etkileri var.

50 Yaşından Sonra Bisiklete binmenin Olumsuzları

Egzersizin nadiren sakıncaları vardır çünkü sağlığı korumak için önemlidir. Ancak bisiklet sürmenin bazı istenmeyen yan etkileri olduğu zamanlar olabilir. Bunlar, bisiklet sürmeye ilk başladığınızda ve ısınmayı unuttuğunuzda gücünüzü geliştirirken veya bir sakatlığınız olduğunda meydana gelebilir.

Bisikletin meydana getireceği olumsuzluklar;

- Ağrı
- Kas gerginliği
- Yorgunluk
- Nefes darlığı hissi

- Bisiklete binmeye ilk başladığınızda çok zormuş gibi gelse de devam ettikçe kolaylaşacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

- Dışarıdayken bisiklete binmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda havanın insafına kalmışsınızdır. Yaşlıların ve başka sağlık sorunları olan kişilerin sıcakta hastalanma olasılığı daha yüksektir.

- Soğuk hava da bisiklet sürmeyi zorlaştırabilir. Kar ve buz bisiklet sürmek için fazla kaygan olabilir ve bu da düşmenize neden olabilir.

50 Yaşın Üzerindeyken Egzersiz Yapmanın İpuçları

Bisiklete Nasıl Başlanır?

Bisiklete binmek 50 yaşından sonra egzersiz yapmanın harika bir yoludur. Bisiklete binmeye başlamak istiyorsanız düşünmeniz gereken bazı şeyler var.

Sizin için doğru bisikleti bulun. Size uygun bir bisiklete ihtiyacınız olacak. Koltuğa oturabilmeli ve gidona ve pedallara rahatça ulaşabilmelisiniz. Ayakta dururken koltuğu kalça hizasında olacak şekilde ayarlamalısınız.

Kullanılmış bir bisiklet satın alıyorsanız frenlerin çalıştığından ve kadronun tüm parçalarının bir arada olduğundan emin olun.

Uygun bir kask alın. Kasklar bisiklet güvenliğinin önemli bir parçasıdır. Kendinize uygun olanı bulmak için bazı kaskları deneyin. Başınızın üzerinde düz durmalı ve rahat olmalıdır. Çıtçıt çenenizle kayış arasına iki parmağınızı sığdıracak kadar sıkı olmalıdır. Toka çenenizin altında ortalanmalıdır.

Doğru sürüş ekipmanını bulun. Yaz için doğru hafif egzersiz kıyafetlerini bulmak iyi bir fikirdir, böylece aşırı ısınmazsınız ve daha serin havalar için yeterince sıcak tutarsınız. Ekipmanınızın yansıtıcı olduğundan emin olun. Bisikletinizin önü için bir ışığa ve arabaların sizi görebilmesi için bazı reflektörlere ihtiyacınız olacak. Suyunuzu ve eşyalarınızı saklamak için bir sırt çantası takmak ellerinizi serbest bırakacaktır.

Yol kurallarına aşina olun. Kaldırımlar yerine yolda ve arabalarla aynı yönde ilerleyin. Dönüş sinyalini nasıl vereceğinizi öğrenin. Yola çıkmadan önce bir patikada veya parkta bisiklet sürme alıştırması yapmak iyi bir fikirdir.

Bisiklete binmeye hazır olduğunuzda haftada 150 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Güvenliğinizi sağlamak için aşağıdakilerden emin olun:

- Esneme hareketleri ile ısınma ve soğuma
- Bolca su iç
- Etrafınızdaki arabalara ve insanlara dikkat edin
- Bisiklet sürerken müzik dinlemeyin
- Katmanlar halinde giyin
- Vücudunuzu dinleyin
- Rotanızı planlayın
- Eşyalarınızı sırtınızdaki sırt çantasında saklayın
- Bağcıklarını bağla
- Zincire takılmamak için pantolonunuzu içeri sokun
- Gündüz sürüş
- Yola çıkmadan önce parkta veya yolda bisiklet sürmeyi deneyin
 - Alkol almayın ve bisiklete binmeyin

Evinizde Düşmeyi Önlemek İçin İpuçları

Egzersiz yaparken vücudunuzu dinlemek önemlidir. Bisiklet sürmek size aşağıdaki belirtilerden herhangi birini hissettirmemelidir:

- Baş dönmesi
- Göğüs ağrısı
- Göğüs basıncı
- Göğüste ağrılı yanma hissi

Bisiklet sürerken bu semptomları yaşıyorsanız doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Haziran 2024

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.