60 BİN KİŞİ KADINA KARŞI ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN EĞİTİLECEK
Sağlık Bakanlığı Kadına yönelik şiddetle mücadele için 60 bin sağlık personelinin eğitileceğini açıkladı.
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Çom, “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Sağlık Personelinin Rolü ve Uygulanacak Prosedürler Eğitimi çerçevesinde 2009 yılında 81 ilde saha eğitimlerine başlanarak 60 bin sağlık personelinin eğitileceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, koruyucu ve tedavi edici ruh sağlığı hizmetlerine ilişkin ANKA’ya yaptığı açıklamada, Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı bünyesinde kadına yönelik şiddete karşı yaptıkları çalışmaları anlattı. Çom, 3 Ocak’ta Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan “ Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Sağlık Personelinin Rolü ve Uygulanacak Prosedürler Eğitimi protokolu doğrultusunda çalışmalara başlandığını belirtti. Bu protokol kapsamında 81 ilden yaklaşık 500 kişinin 5 gün süreli eğitici eğitimlerine Haziran 2008’de başlandığını ifade eden Çom, “Bu kişilerin kendi illerindeki ilgili personeli yani doktor, hemşire, ebe, sağlık memuru, psikolog, sosyal çalışmacı gibi personeli eğitmeleri sağlanacak, Kasım 2008’de de eğitici eğitimi tamamlanacaktır” dedi. Çom, 2009’da ise 81 ilde saha eğitimlerine başlanacağını ve 60 bin sağlık personelinin eğitileceğini kaydederek “Saha materyali de hazırlanmış ve basılma aşamasına gelmiştir. Sahada 1 günlük eğitim verilecektir. Hazırlanan interaktif eğitim materyalleri eğitimcilerin yararlanması için illere gönderilecektir” diye konuştu.
RUH SAĞLIĞINA BÜTÇEDEN AYRILAN PAY ARTTIRILDI
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Türkiye’de ruh sağlığı çalışmalarının ağırlıklı olarak kamu sektörü tarafından yürütüldüğünü söyledi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplam 8 ruh hastalıkları hastanesinde 6 bin 246 yatak kapasitesiyle hizmet verildiğini bildiren Çom ANKA’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“8 adet kamu hastanesi dışında genel hastaneler içinde ve üniversite hastanelerinde de psikiyatri servis ve poliklinik hizmetleri verilmektedir. Ayrıca genel hastaneler için de ruh sağlığına ayrılan yatak sayısının arttırılması çalışmaları sürdürülmektedir. Ülkemizde ruh sağlığı hizmetlerinde bölgesel farklılık yoktur. 8 kamu ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesi bölge hastanesi olarak görev yapmaktadır. İllerinde teşhis, tedavi ve rehabilitasyonları sağlanamayıp sevki zorunlu görülen ruhsal problemi bulunan hastalar Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanelerine bölgelendirme sistemi esas alınarak sevk edilmektedirler. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanelerinde hasta yoğunluğunu azaltmak açısından genel dal Devlet Hastanelerinde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı kadrosuna atama yapılan hastaneler için yatak sayısı ile orantılı olarak 5 yataktan başlamak üzere psikiyatri servislerinin açılması ve söz konusu servisler için gerekli fiziki önlemlerin alınması çalışmaları sürdürülmektedir. Ülkemizde ruh sağlığı hizmetleri için ayrı bir bütçe yoktur. Tüm sağlık hizmetlerinin bütçesi genel bütçeden Sağlık Bakanlığına ayrılan paydan sağlanmaktadır. Personel sayısının ve yatak kapasitesinin arttırılması çalışmalarıyla genel bütçeden alınan pay arttırılmıştır.
Çom, ayrıca “Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimleriönde, bugüne kadar her türlü intihar riski taşıyan ve intihar girişiminde bulunan hastalar, diğer kriz durumlarından olan aile içi şiddet, kayıplar (sevilen birinin kaybı, statü kaybı, sağlığın kaybedilmesi), istismar olguları ve insan eliyle ya da çeşitli doğal yollarla gelişen zorlu yaşam koşulları neticesinde krize maruz kalan kişilere hizmet verildiğini söyleyerek, "Psikososyal Destek ve Krize Müdahale" çerçevesindeki programın 49 ilde 97 hastanede uygulanır hale getirildiğini belirtti.
KAYNAK: www.radikal.com.tr
Paylaş