ABUR CUBUR YASAK!

Formsante
  
Diş sağlığı önemlidir fakat hamilelik döneminde daha da önemlidir! İşte size dikkat etmeniz gerekenler…

 


Hamilelik esnasında röntgen çektirmek, ilaç kullanmak bebeğin sağlığı için oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle hiçbir anne adayı hamilelik esnasında diş problemi yaşamak istemez. Hamile kalmaya karar vermeden en az iki ay önce bir diş hekimine giderek bütün dişlerini gösteren ‘panoramik film’ çektirerek dişler genel bir check-up’dan geçirilmeli ve gerekli tedavileri yaptırmalıdır.

MİDE BULANTILARI DİŞLERE ZARAR VERİYOR

Mide bulantısının yaşadığı özellikle sabah saatlerinden sonra ağız mutlaka çalkalanmalıdır. En ideali de mide bulantısından sonra dişleri fırçalamaktır. Ama bazen macunun tadı da midenin bulanmasına neden olur. Bu nedenle macunsuz da dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Mide asidinin dişlere ve dişetlerine teması dişlerde tahribe neden olur. Bu durum dişetlerini daha çok etkiler. O yüzden asidin ağız ortamından mutlaka uzaklaştırılması gerekir.

MUTLAKA DİŞLERİNİZİ FIRÇALAYIN

Dişlerinizi fırçalamanız her zaman çok önemlidir. Hamilelikte değişen hormonal yapı diş ve dişeti sağlığını da etkiler. Dişler daha çok enfeksiyona yatkındır. Daha çabuk çürür, daha çabuk diş taşı oluşur. Bu nedenle flor içeren diş macunu ile dişlerinizi kırmızıdan beyaza yani dişetinden dişe doğru fırçalamak gerekir. Diş aralarında diş ipi kullanmayı ihmal etmemekte unutulmaması gereken maddelerdendir.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI BEBEĞİNİZİ DE ETKİLER


Hamilelikte değişen hormon yapısının dişetlerinde ki olumsuz etkisinin dişeti kanaması olarak ortaya çıktığını hepimiz biliyoruz.

Hamilelik öncesi yapılan kontrol bu durumu minimuma indirdiği de bir gerçek. Ayrıca her hamilenin diş eti kanaması geçirmesi de kader değildir. Eğer dişlere iyi bakılır ve kontrolleri yapılırsa dişeti problemleri ortaya çıkmaz ve kanama sorunu olmaz. Ama zaten mevcut dişeti problemi varsa, değişen hormonal yapı, mide bulantıları bu problemin daha gümbürtülü yaşamasına neden olur. Dişeti problemleri (periodontitis) düşük doğum ağırlıklı bebeğe ve erken doğum riskine sebep olduğu artık bilimsel olarak ispatlanmıştır.

DİŞ VE DİŞ ETLERİNİN DOSTU: BİTKİSEL ÇAYLAR

Yeşil çay içeriğindeki kateşin (catechin) sayesinde antioksidan etkiye sahiptir. Bu etkisi ile diş çürümelerini engeller. Antienflamatuar etkisi nedeniyle adaçayı da dişeti sağlığına oldukça faydalıdır. Adaçayı soğutularak ağız gargarası olarak da kullanılabilir.

ÇÜRÜĞÜ ENGELLEMEK İÇİN ABUR CUBURU KESİN

Şekerlemeler kan şekerinizin düştüğün de size yardımcı olur fakat özellikle gece kalkıp tatlı atıştırmak istediğinizde dişinizi de fırçalamanız gerektiğini unutmayın. Gece boyunca ağzınızda kalacak tatlı artıkları daha başlangıç halindeki dişin daha fazla çürümesine neden olur. Böyle bir atıştırmanın ardından mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Ekim 2010

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.