ADRENALİN TUTKUNU MUSUNUZ?

Habertürk

Yaz aylarında tatil bölgelerinde yaşayanlar; tehlikelerle ile karşı karşıya...Tatilciler çok dikkat edin!

 


Yaz aylarında tatil bölgelerinde yaşayanlar; açık ortamlardaki aktivite, doğa sporlarında yaşanan kazalar ve sıcak nedeniyle sıvı kaybına bağlı sıcak çarpması tehlikesi ile karşı karşıya...

Zevk ve sağlık için yapılan bu aktivitelerin, adrenalin ile birleştiğinde kazalara neden olmaması için, bazı zorunlu önlemler alınması, riskleri de ortadan kaldıracaktır.

Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, yazın tatil beldelerinde ortaya çıkan kazalar, kafa travmaları ve sıcaktan korunma önerileri hakkında bilgi verdi.

SU KAYDIRAĞINDA BACAKLARINIZI AÇMAYIN

Aquaparklardaki su kaydıraklarında, özelikle yüksek hıza ulaşılan inişlerde bacakların kapalı konumda tutulması çok önemlidir. Bacaklar açık ve hızlı bir şekilde havuza düşmek, genital bölge yaralanmalarına neden olmaktadır. Bacakların kapalı olması bu tehlikeli ortadan kaldırır. 

Derinliği bilinmeyen havuz veya sığ sulara özellikle balıklama (baş aşağı) atlanmamalıdır. Ani atlayışlar kafa travmalarına neden olabilir. 

Su altı solunum aygıtı kullanılarak dalış yapmak anlamına gelen “Skuba”, özel eğitim ve ekipman gerektiren bir spor dalıdır. Bu nedenle, yalnız başına veya eğitmen olmadan dalınmamalı, aletlerin tam, çalışır durumda ve yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Kullanılan aletlerin hijyenik temizliği yapılmış olmalıdır. 

Aletli veya aletsiz dalış yaparken iç kulak basıncının dengelenmesi gerektiğinden, üst solunum yolu enfeksiyonu varlığında dalış yapılmamalıdır.

BİSİKLETTE KASKI UNUTMAYIN

Bisiklet, kaykay, paten ve scoter kullanırken mutlaka kişinin yaşına, kafa yapısına uygun kaliteli kask kullanılması gerekir. Tüm yaş grubunda ancak özellikle çocuklarda darbelere dayanıklı sert dizlik, dirseklik ve eldiven kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir.

Sürücüler, bisiklet, kaykay, paten ve scoter gibi araçları kullananlara çok dikkatli olup, onlara diğer araçlardan daha fazla özen göstermeli, her an sağa veya sola düşme ihtimalleri göz önünde bulundurarak onlara bir araç gibi davranarak uçaktan geçiş yapmaları gerekir. Aynı kurallar motosiklet kullanıcıları için de geçerlidir.

Bir kaza anında yolcuyu ve sürücüyü arabanın kaportası belli bir düzeye kadar korurken, motosiklet bisiklet, kaykay ve paten gibi araçları kullananları koruyacak olan sadece üzerlerindeki ekipmanlarıdır. Onların korumasız ve dengesiz oldukları unutulmamalıdır.

SU KAYAĞI KIYIDAN 400 METRE UZAKTA YAPILMALI

Bazı tatil beldeleri, özellikle kıyı yapılarına uygun olarak; parasaling, jetski, skuba, su kayağı, rüzgar sörfü, muz ve aquaparklar gibi su sporlarına uygun konumdadır. Bu noktalarda su kayağı ve jet ski kullanımı konusunda hassas davranılmalı, plaj ve yüzülen alanların en 400 m uzağından geçilmelidir. Bu tür araçların kullanımında mutlaka can yeleği giyilmelidir.

Su sporları yapanların saat 11.00 ile 15.00 arası direk güneş ışınlarından uzak durmaları ya da özel koruyucu dalış elbiseleri, gözlük kullanmaları önerilir.

DOĞA SPORLARINDA PEYNİR VE ZEYTİN

Yüksek enerji gerektiren tüm doğa sporlarında sıvı ve elektrolit kaybı ile güneşin zararlı etkilerinden korunmak çok önemlidir. Bu amaçla yapılan spor ve aktiviteye özel korunma malzemelerinin yanında, mutlaka kaybedilen sıvının yerine konulması gerekir.

Suyun yanında tuz kaybı için de; küçük bir parça peynir, siyah zeytin veya her ikisinin alınabileceği eşdeğer miktar tuzlu ayran tüketilmesi gerekir.

Kanyon geçişi, dağ bisiklet ve motokros gibi aktiviteler yapılıyorsa; kask, dizlik, dirseklik, bel koruyucu, eldiven gibi tüm koruyucular kullanılmalıdır. 
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.