AFRİKA SICAKLARINA UYARI

ANKA

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, sıcaklıklarla beraber yaz aylarına özgü hastalıklardan olan 'dehidratasyon' (vücudun susuz kalmasına) karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Küçükusta, vücudun susuz kalmasının başlıca iki nedeni olduğunu söyledi. Vücudun susuz kalmasının ilk nedeninin kusma ve ishaller, fazla idrara çıkma, aşırı terleme ve yüksek ateş gibi sebeplerle vücuttan fazla sıvı kaybedilmesi; diğer nedeninin ise bulantı ve iştahsızlık gibi nedenlerle yeteri kadar sıvı alınamaması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, "Yeteri kadar sıvı alınmadığı takdirde sıcak havada yapılan egzersiz ve sporların da dehidratasyona yol açabilir" dedi. Prof. Dr. Küçükusta, kısa zamanda kilo vermek amacıyla bazı sporcuların saunaya girerek, idrar söktürücü veya bağırsak çalıştırıcı ilaçlarla vücutlarından su kaybı yaratmalarının da dehidratasyon hastalığına yol açabileceğini belirtti.

VÜCUTTAKİ AĞIR SU KAYBI ÖLÜME YOL AÇIYOR

Prof. Dr. Küçükusta, dehidratasyonun hafif, orta ve ağır olmak üzere derecesinin olduğunu söyledi. Vücut ağırlığının yüzde 1-2' sinin kaybedilmesinin hafif dehidratasyona yol açarken, bunun yüzde 10-15'i bulmasının ise ağır dehidratasyona neden olduğunu belirterek, ağır dehidratasyonun ölüme kadar giden önemli bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Küçükusta, bebekler ve küçük çocukların vücutlarının daha büyük bir bölümünün su içerdiğini, metabolizmalarının daha hızlı olmasından dolayı terleme kapasitelerinin daha düşük olduğunu ve böbreklerinin erişkinlerdeki kadar su tutmamasından dolayı da dehidratasyona daha duyarlı olduğunu kaydetti.

TANSİYON DÜŞMEYE BAŞLARSA TEHLİKE VAR

Prof. Dr. Küçükusta, vücudun susuz kalmasının ilk belirtilerinden birinin kan basıncının (tansiyonun) düşmesi ve kalp atışlarının hızlanmaya başlaması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, dehidratasyonun susama hissi, halsizlik, uyku hali, baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, idrar miktarının azalıp renginin koyulaşmaya başlaması, cilt kuruluğu ve terlemenin ortadan kalkması, bebeklerde ise bıngıldakların içeriye doğru çökmesi şeklindeki belirtilerle kendini göstereceğini ifade etti.

SU KAYBINA KARŞI ÖNLEMLER

Prof. Dr. Küçükusta, vücuttaki sıvı kaybını azaltmak için ise şu önerilerde bulundu:

"Çok gerekli değilse sokağa çıkmayın (özellikle saat 11-16 arası), açık renk, bol, pamuklu kıyafetler giyin, güneş altında efordan kaçının, bol su, ayran veya soda veya sporcu içecekleri için, meyve, sebze ve salata yiyin, alkol kullanmayın, fazla kahve ve çaydan uzak durun."(ANKA)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.