AİLELER DE ÇOK ETKİLENİYOR

DR. BAŞAR İLGİNÇ

Aile yakınları bu durumdan çok etkileniyor. Hastalık, çoğu kez hastadan çok hasta yakınlarının  hastalığı haline geliyor. Hastaya bizzat bakan kişilerde depresyon çok sık görülüyor Bir tükenmişlik oluyor çünkü. Gün geçtikçe bakım yükü ve bakıcının uğraşacakları artıyor. Tek kişi bakımı çoğu kez beceremiyor ve tükenmişlik içinde bir depresyonun içine giriyor. Bu durum hastanın bakımını daha da olumsuz etkiliyor. Onun için aile yakınlarına psikolojik destek şart. Bir hekim, hastasına Alzheimer tanısı koyduğunda, bir hastası ile beraber potansiyel hastalarının da olacağını bilmeli. Gerektiğinde onları tedavi etmeli, psikiyatri hekimine  yönlendirmeli.

Alzheimer Vakfı da bu konuda hasta yakınlarını bilinçlendiriyor değil mi?

Evet. Bu amaçla kurulan Alzheimer Vakfı’nın aylık toplantıları olur, aile yakınlarını bir araya getiren. Bu toplantılar aile yakınlarını rahatlatır, başka hasta yakınlarının  çözüm önerileri bir başkası için çok değerli olabilir ve bu bilgiyi bir hekim kolay kolay veremez. Ben bu hastalık ile oldukça içli dışlı uğraşıyorum ama hastaların nasıl yaşam sürdüklerini hastanede değil huzur evinde öğrendim. İki ayda bir gördüğünüz hastayı tam izlemek mümkün değil ama huzur evinde seyri çok daha iyi görüyorsunuz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.