ALERJİ MAĞDURU HAMİLELER
Formsante
Alerjik hastalıklar toplumun en sık görülen hastalıklarından ve bu nedenle gebelikte alerjik durumlar ortaya çıkabiliyor.
ALERJİ NEDENLERİ
Belirtilerin ortaya çıkma nedeni alerjik bünyesi olan bireyin belli bir alerji etkenine maruz kalmasıdır. Bu alerji etkenleri solunum yoluyla alınan çeşitli mite, toz, polen, hayvan tüyü gibi maddeler olabileceği gibi çeşitli gıdalar (yumurta, çilek, çikolata ve birçok diğer gıda maddesi), cilt teması yoluyla deterjanlar, çeşitli metal takılar veya penisilin grubu antibiyotik gibi çeşitli ilaçlar olabilir.
Genel olarak tanımlanırsa dünyada bulunan her madde ve buna alerji için kullanılan ilaçlar bile dahildir, alerji nedeni olabilir. Gebelerin %20’sinde herhangi bir alerjik durumu olduğu bilinmektedir.
Ailesel Etkenler: Anne veya babada özellikle solunum yolları ile ilgili alerjik bir hastalık durumunda bebekte herhangi bir alerjik sorun ortaya çıkma olasılığı yaklaşık % 40’tır. Anne ve babanın ikisinde birden alerjik bir durum olması söz konusu olduğunda bebekte alerji ortaya çıkma olasılığı % 70’dir.
Çevresel Etkenler: Genetik olarak alerjiye yatkın olan bir kişinin alerjiyi tetikleyici etkenlere maruz kalması ne kadar erken ve ne kadar sık olursa alerjik durumun ilk ortaya çıkma süresi ve şiddeti de artar.
Psikolojik Etkenler: İlk alerjik reaksiyonunu yaşayan birey, bu ilk deneyim yerine geri döndüğünde reaksiyonu o zamanki alerji koşulları ortadan kalmış olsa bile yeniden yaşayabilmektedir. Bağışıklık sistemiyle beynin yakın ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda, psikolojik etkenlerle alerji gelişimi arasındaki yakın bağ daha iyi anlaşılabilir.
TEDAVİSİ YOK MU?
Kadınların %20’sinde hamilelik döneminde hormonal değişikliklere bağlı rinit ve burunda tıkanma olur. Semptomlar ilk üç ay sonunda başlar ve doğumdan sonra da devam edebilir. Özellikle burun kemiğinde eğriliği olan kadınlarda hormonal değişikliklere bağlı rinit riski daha fazladır.
Hamilelikte rinit tedavisi oldukça zorlu olup, genellikle burun içine uygulanan tedaviler kullanılmalıdır.
İLAÇ TEDAVİSİ
Özellikle topikal (krem) ilaç kullanımı düşük doz ve hızlı etkileri nedeni ile tercih edilmelidir.
Burun içine uygulanan sprey türü ilaçlar güvenli ilaçlar olup alerjiden korunmada yararlıdırlar. Göz damlası ve buruna uygulanan kromolinle yapılmış açık kontrollü çalışmalarda uzun süre kullanımda dahi her hangi bir yan etki görülmemiştir.
Paylaş