Alerjik Bebekler ve Çocuklar

Bebeği katı gıdalarla beslemeye başlamak ebeveynler için heyecan verici bir dönüm noktasıdır. Ancak özellikle gıda alerjileri konusunda pek çok soru ve endişeyi de beraberinde getiriyor. Bebeklerde alerjiye en çok neden olan yiyecekler nelerdir? Onlardan nasıl kaçınırsınız?

Alerjik Bebekler ve Çocuklar

BEBEKLERDE GIDA ALERJİSİ NEDİR?

Çocuğunuzun bir besine veya besin grubuna alerjisi olduğunda, bağışıklık sistemi o besini yabancı bir istilacı gibi algılar. Bebeğinizin vücudu o besine karşı antikorlar üretir. Bir dahaki sefere bebeğinizin sistemine yiyecek girdiğinde, bağışıklık sistemi bu antikorları histamin adı verilen bir kimyasalla birlikte serbest bırakır.

Yapılan araştırmalar, birden fazla gıdayı bir arada tüketmenin güvenli olduğunu ve bağışıklık sisteminin gıda alerjisi geliştirme riskini azaltmasına yardımcı olabileceğini gösterdi bebeğiniz için en iyisinin ne olduğunu doktorunuza danışmak en önemlisi. Her bebeğin yapısı ve besinlere gösterdiği tepkiler farklıdır.

BEBEĞİNİZİN GIDA ALERJİSİ OLUP OLMADIĞINI ANLAMAK İÇİN AZAR AZAR BAŞLAYIN

Bebeğinizi yaklaşık 6 aydan itibaren katı gıdalarla tanıştırmaya başladığınızda, alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek gıdaları tek tek ve çok küçük miktarlarda verin, böylece herhangi bir reaksiyonu fark edebilirsiniz. Besin alerjisi olması durumunda, bebeğe yeni yiyecekleri yavaş yavaş ve teker teker tanıtmak ve yedirmek çok önemlidir. Örneğin, bebeğinize bir gün içinde üç yeni yiyecek verirseniz ve alerjik reaksiyon gelişirse, alerjinin hangi yiyecekten kaynaklandığını bilemezsiniz.

Bebeğinize her yeni yiyecek verdiğinizde ya da bebeğinizin menüsüne yeni bir yemek eklemek için üç ila beş gün beklemelisiniz.

BEBEKLER İÇİN ALERJİK GIDALAR HANGİLERİ?

Her bebeğin bünyesi farklı. 160'tan fazla alerjen gıda var. Bazı gıdalar diğerlerinden daha alerjik olabilir. Bu yiyecekler ise alerjik besinler grubunda en başı çekiyorlar…

-İnek sütü
- Yumurtalar
- Yer fıstığı
- Ceviz
- Baden
- Balık
-  Kabuklu deniz ürünleri
- Soya
- Buğday

BEBEĞİNİZDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN GIDA ALERJİSİ BELİRTİLERİ

Çocuğunuzun bir besine veya besin grubuna alerjisi olduğunda, bağışıklık sistemi o besini yabancı bir istilacı gibi algılar. Bebeğinizin vücudu o besine karşı antikorlar üretir. Bir dahaki sefere bebeğinizin sistemine yiyecek girdiğinde, bağışıklık sistemi bu antikorları histamin adı verilen bir kimyasalla birlikte serbest bırakır.

Gıda alerjisi belirtileri genellikle gıda yenildikten hemen sonra, birkaç dakika ila birkaç saat içinde ortaya çıkar. Bebeğinize yeni bir yiyecek veriyorsanız şu belirtilere dikkat edin.

Histamin çocuğunuzun vücuduna girdikten sonra dakikalar ila saatler arasında aşağıdaki reaksiyonların bir kısmını veya çoğunu gösterebilir:

- Kurdeşen
-Kaşıntı
- Kızarmış cilt veya döküntü
- Yüz, dil veya dudak şişmesi
- Kusma
- İshal
- Öksürük veya hırıltı
- Nefes almada zorluk
- Bilinç kaybı
- Egzama
- Dudakların, dilin veya ağzın kaşınması veya şişmesi
- Boğazda kaşıntı veya gerginlik
- Nefes almakta zorlanma
- Kan basıncı düşüklüğü

Bebeklerde Hafif Gıda Alerjileriyle Başa Çıkmak

Kurdeşen veya döküntü gibi hafif belirtiler görürseniz daha ileri değerlendirme için çocuk doktorunuzla iletişime geçin.

ALERJİ TESTLERİ HANGİLERİ?

Alerji için cilt testi yapılır. Bu test, sıvı gıda alerjen ekstraktlarının çocuğunuzun ön koluna veya sırtına yerleştirilmesini, cildinin iğnelenmesini ve 15 dakika içinde kırmızımsı kabarık lekelerin oluşup oluşmadığını görmek için beklemeyi içerir. Bir besine yapılan testin pozitif çıkması yalnızca çocuğunuzun o yiyeceğe duyarlı olabileceğini gösterir.

Belirli gıdalara karşı IgE antikorları için kanı kontrol etmek için kan testleri yapılmalıdır.  Bir bebeğin yeni bir besine karşı ilk alerjik reaksiyonu hafif olabileceği gibi, daha sonraki maruz kalmalarda daha da kötüleşebilir.

ALERJİLER ZAMANLA GEÇER Mİ?

Bazı alerjiler zamanla kaybolur. Çocuklar büyüdükçe yumurta ve süt alerjileri sıklıkla kaybolur ancak yer fıstığı, ceviz, badem ve kabuklu deniz ürünleri alerjileri devam edebilir. Bununla birlikte araştırmalar, fıstık alerjisi durumunda, dil altına uygulanan fıstık immünoterapi damlalarının, 1 yaşındaki çocuklarda bile yer fıstığı alerjisinin tedavisinde güvenli ve etkili olduğunu ortaya çıkardı.

Gıda İntoleransı Nedir?

Gıda İntoleransı bir gıdaya karşı intolerans sindirim sistemini etkiler. Bu, bebeğinizin belirli bir yiyecek veya yiyecek grubunu sindirmekte zorlandığı anlamına gelir. Bebeğinizin vücudunda bir gıdayı tam olarak sindirmeye yetecek miktarda belirli bir enzim yoksa, gıda intoleransı olabilir.

-   Laktoz intoleransı, yani süt ürünlerini sindirmekte zorluk çekiyorlar
-Buğday, çavdar veya arpa içeren yiyeceklerden sonra rahatsızlığa neden olan gluten intoleransı
-Meyve ve sebzelerde şekerin tamamen emilmesini zorlaştıran fruktoz intoleransı

Bir gıda intoleransı reaksiyonu genellikle hemen gerçekleşmez. Semptomlar rahatsız edicidir ancak yaşamı tehdit edici değildir.

Tipik olarak bir gıda intoleransı şunlara neden olur:

- İshal
-Karın ağrısı
-Hafif deri döküntüleri ve kaşıntı
-Gaz
- Şişkinlik

https://doi.org/10.32739/uha.id.41580

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Ağustos 2023

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.