Alkol ve sigara bu riski artırıyor

Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla ağız kanseri görülüyor. Bunun nedenlerinin başında alkol ve sigara geliyor.

Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla ağız kanseri görülüyor. Bunun nedenlerinin başında alkol ve sigara geliyor.

alkolsigaraOndokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umur Sakallıoğlu, erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla ağız kanseri görüldüğünü, bunun nedenlerinin başında alkol ve sigara tüketiminin geldiğini bildirdi. Sakallıoğlu, diş çürüğü ve diş eti hastalığı bulunan erkeklerde kansere yakalanma riskinin yüksek olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), en ölümcül 8 kanser türü arasında ağız kanserini de saydığını belirten Sakallıoğlu, "WHO'nun araştırmasına göre dünyada her yıl 40 bin vakaya ağız kanseri tanısı konuluyor. Bu rakam yıldan yıla artış gösteriyor. Ağız kanseri nedeniyle bir yılda hayatını kaybeden hastaların sayısı 12 binin üzerinde" dedi. Ağız kanserlerinin, yaklaşık yüzde 3'lük bir sıklıkla en az görülen kanser tiplerinden olduğunu vurgulayan Sakallıoğlu, hastalığın en çok orta ve ileri yaşlardaki erkeklerde görüldüğünü anlattı. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir ağız ortamının şart olduğuna dikkati çeken Sakallıoğlu, şöyle konuştu: "Ağız içindeki herhangi bir bölgede 2-3 hafta içinde geçmeyen yaralar, derin veya yüzeysel sertleşmeler, iyileşmeyen diş çekim boşlukları, ağız dışından da hissedilebilen büyümeler ve yaralar görüldüğünde ağrı, kanama veya başka bir belirti olsun olmasın hemen diş hekimine başvurulmalı. Ağız kanseri oluşumuna etki edebilecek risk faktörleri arasında güneş ışığına fazlaca maruz kalma, tütün ve tütün mamullerinin değişik şekillerde tüketilmesi, alkol kullanımı büyük etkendir. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla ağız kanseri görülmesinin nedenlerinin başında, alkol ve sigara tüketimi geliyor." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Şubat 2014Yayınlanma Tarihi:06 Mart 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.