ALO SOSYAL YARDIM HATTI
A.A
Hizmete giren Alo 144 Sosyal Yardım Hattı ile Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) projelerini tanıttı.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, vatandaşın fakirliğini kanıtlama yükünün yer değiştirdiğini belirterek, "Bundan sonra vatandaş başvuracak, onun fakir olup olmadığını devlet araştıracak. 'Sen git fakirliğini kanıtla' devri kapanmıştır" dedi.
Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nde (SYDGM) düzenlediği basın toplantısında, hizmete giren Alo 144 Sosyal Yardım Hattı ile Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) projelerini tanıttı.
SYDGM'nin, yoksul vatandaşlara en yakın noktada ve insan odaklı bir anlayışla hizmet sunabilmek için bilgi ve iletişim teknolojilerini yoğun olarak kullandığını anlatan Bakan Yazıcı, bugün hizmete açılan Alo Sosyal Hizmet Hattı 144'ün de bu anlayışın bir ürünü olduğunu söyledi.
Alo Sosyal Yardım Hattı'nın, yoksullukla etkin bir mücadele için, fakir ve muhtaç vatandaşların güçlendirilmesi, bilgiye ve yardıma erişim fırsatlarının artırılması amacıyla hayata geçirildiğini ifade eden Yazıcı, sabit hatlardan ücretsiz olarak aranabilecek bu hatla ihtiyacı olanlara profesyonel iletişim desteği sağlanacağını bildirdi.
Hayati Yazıcı, hattın GSM operatörlerince de ücretsiz olarak aranabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Hat kapsamında 10 kişiden oluşan bir çağrı merkezi kurulduğunu dile getiren Yazıcı, "Alo Sosyal Yardım Hattı, birey, insan odaklı hizmet anlayışımızın sembolü olacaktır" diye konuştu.
Çağrı destek personelinin vatandaşların talebini dinledikten sonra gerekli bilgilendirmede bulunacağını söyleyen Yazıcı, vatandaşların talebinin Sosyal Yardımlaşma Vakıflarını ilgilendirmesi halinde vatandaşların ilgili vakfa ücretsiz olarak yönlendirileceğini vurguladı.
Hat sayesinde, vatandaşların sosyal yardım ve proje uygulamaları, başvuruları ve kriterleri konusunda doğru bilgiye hızla erişebileceğine işaret eden Devlet Bakanı Yazıcı, ayrıca vatandaşların önerileri ve şikayetlerinin de hızlı bir şekilde giderilebileceğini söyledi.
Yazıcı, daha sonra uygulamalı olarak sabit telefondan Alo Sosyal Yardım Hattı 144'ü aradı ve çağrı merkezindeki personel ile görüştü.
"TEK TUŞLA HİZMET SİSTEMİNE GEÇMİŞ DURUMDAYIZ"
SOYBİS ile ilgili de gazetecilere bilgi veren Hayati Yazıcı, sistemin e-devlet uygulamaları kapsamında son derece özgün bir sistem olduğunu belirterek, “Bununla tek tuşla hizmet sistemine geçmiş durumdayız” dedi.
Sistem ile sosyal yardım başvurusu yapan vatandaşların muhtaçlıklarının ve kişisel verilerinin merkezi veri tabanlarından temin edilebileceğini kaydeden Yazıcı, böylece mükerrer yardımların da önlenebileceğini belirtti. 6 aylık bir çalışma sonucunda sistemin hayata geçirildiğine değinen Bakan Yazıcı, sistemle TC Kimlik numarası yoluyla vatandaşların pek çok bilgisine ulaşılabileceğini bildirdi.
Yetki verilen kişilerin sistemle vatandaşların nüfus bilgileri, işsizlik sigortası, muhtaç aylığı, evde bakım aylığı, şartlı nakit transferi gibi imkanlardan yararlanıp yararlanmadığı, yeşil kartlı olup olmadığı ve üzerine kayıtlı gayri menkulü bulunup bulunmadığı gibi bilgilere ulaşabildiklerini anlatan Yazıcı, sistemin 10 farklı kurumdan 24 ayrı sorgulamaya imkan tanıdığını ifade etti.
Devlet Bakanı Yazıcı, "Sistemle vatandaşın fakirliğini kanıtlama yükü yer değiştirmiştir. Bundan sonra vatandaş başvuracak, onun fakir olup olmadığını devlet araştıracak. 'Sen git fakirliğini kanıtla' devri kapanmıştır" diye konuştu.
Sistemin, yoksulların yardıma erişim sürecini kısalttığını ve kamu kurumlarındaki iş yükünü ve bürokrasiyi hafiflettiğine dikkati çeken Bakan Yazıcı, 2 bin 600 kayıtlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kullanıcısı tarafından kullanılan sistemle, 3 milyon evrakın tasarruf edildiğini, 5 milyon TL yol parasının vatandaşın cebinde kaldığını ve yardımlara başvurunun 3 ila 15 dakikadan 7 saniyeye indirildiğini ifade etti. Yazıcı, ayrıca özel sektöre hazırlattırılması halinde 1.3 milyon TL'ye mal olacak sistemin, genel müdürlük çalışanlarının sayesinde "artı sıfır maliyetle" hayata geçirildiğini anımsatarak, katkısı bulunan tüm personeli tebrik etti.
Bir gazetecinin, geçen seçim döneminde genel müdürlüğün yardımlarının tartışıldığını hatırlatarak, "Son 3-4 ay içinde beyaz eşya yardımı yapmaya devam ediliyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine Yazıcı, Tunceli, Diyarbakır, Batman ve Siirt'te yapılanların çok önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Çalışmayla hem vatandaşların ihtiyaçlarının giderildiğini hem de krizdeki üreticiye katkıda bulunulduğunu belirten Bakan Yazıcı, vatandaşlara yönelik anketler sonucunda böyle bir çalışma yaptıklarını vurguladı.
Paylaş