Alzheimer'ın 10 belirtisini biliyor musunuz?

Unutma ile unutkanlık birbirinden farklıdır. Ayakkabıyı buzdolabına koymuyor, yumurtaları yatağın altına saklamıyorsanız Alzheimer değilsiniz demektir

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığı ile ilgili sorularımızı yanıtladı…

Basit unutkanlık ne demektir, Alzheimer unutkanlığından farkı nedir?
Unutma ve unutkanlık farklı şeylerdir. Unutma her yaşta ve herkes için geçerli, olağan bir olaydır. Yaş ilerledikçe öğrenme devam etmekle birlikte unutma daha sık yaşanır. Basit unutkanlık, unutkanlık olmaktan çok unutmadır. Yaş ilerledikçe unutma da doğal biçimde arttığı için bazı insanlar bunu Alzheimer hastalığının başlangıcı olarak düşünürler. Eğer 70 yaşındaki bir kişi kendi yaş grubu içinde dikkati çekecek bir unutkanlık göstermiyor da aile içinde ve dışında gençlere oranla daha fazla unutuyorsa, bunun basit unutkanlık olma olasılığı yüksektir. Basit unutkanlıkları basit olmayanlardan ayıran önemli bir özellik de bu kişilerin unutmasının sadece yakın dönemde yaşananlarla ilgili olmamasıdır. Eskileri iyi biçimde hatırlayan ancak son günlerde olanları hatırlamakta zorluk çekenler beyinlerinde açık biçimde kayıt zorluğu yaşayan kişilerdir ki mutlaka incelenmeleri gerekir.

SUDOKU BULMACADAN DAHA ETKİLİ

Alzheimer hastalığından korunmada bulmaca çözmenin faydası var mı?
Yeni şeyler öğrenmenin ve eğitim yoluyla beyni yoğun biçimde kullanmanın, belleği güçlendirdiği gerçeğinden yola çıkılarak beyni sürekli meşgul tutmanın etkisinin olabileceği iddia edilmiştir. Alzheimer hastalığındaki esas problem eski hafızayla ilgili değil, yeni öğrenilenlerle ilgilidir. Çoğu hastalar bulmaca sorularının önünde saatler boyu cevabı bulmak adına beklemektedirler. Yeni bilgileri hatırlamak için sarf edilen bu zaman birçok insanın sıkılmasına, bulmacadan kopmasına neden olur. Ben sudoku çözmeyi öneriyorum. Çünkü sudoku bulmaca çözmekten farklıdır. Sudoku sırasında kişiler kendilerine verilen ihtimallerden mantıksal çıkarımlar yapmak zorundadır. Sudoku sırasında devreye giren bellek değil, dikkat ve karar vermedir.

AYAKKABI BUZDOLABINA GİRERSE...

Alzheimer hastalığının 10 uyarıcı belirtisi nedir?

1- Gündelik hayatı etkileyen unutkanlıklar: Yakın dönemi ilgilendiren randevu, toplantı, alışveriş listesi gibi her türden bilgiyle ilgili unutkanlıklar.

2- Planlama ve hesaplama zorlukları: Faturalar, yemek tarifleri, işlerin sırası ve süresiyle ilgili yaşanan zorluklar.

3- Daha önce sorunsuz yapılan iş ve ev görevlerinde aksama: Evin düzeniyle ilgili karışıklık, eşyaların nasıl kullanıldığıyla ilgili bilgilerin hatırlanmasında zorluk.

4- Zamanla ve yerlerle ilgili yaşanan kafa karışıklığı: Düzenli gidilen dükkanların, caminin, iş yerinin bulunamaması. Günün saatlerini, günleri, ayları karıştırma. Evin odalarını karıştırma.

5- Görüntüleri algılama zorluğu: Bu zorluk hem yazıları okumada, hem de şekil algısındaki bozuklukla ortaya çıkar. İnsanların birbirine benzer yüz ifadelerinden farklı kimlik bilgileri çıkartma.

6- Konuşma ve anlamada zayıflama: Kelime sayısında azalma, anlam kaymaları görülebilir.

7- Eşyaları olağan yerlerinden farklı yerlere koymak ve unutarak yakınlarını kaybetmekle veya hırsızlıkla suçlama: Örnekler arasında ayakkabıyı buzdolabına koyma, yumurtaları yatak altında saklama sayılabilir.

8- Yargılama ve karar vermede güçlük: Gündelik hayat içinde önceleri kolaylıkla alınan kararlar için uzun zamanlar geçirme, bir türlü karar verememe ya da olağandışı şaşırtıcı kararlar.

9- Sosyal aktivitelerden çekilme: Düzenli olarak yapılan sosyal birlikteliklerden vazgeçme. Eve kapanma ve tekdüze yaşantıya geçiş.

10- Kişilik ve davranış değişiklikleri: Eli açık bir kişiyken cimri birisine, tersi biriyken savurgan birine dönüşmek. Hiçbir şeyden zevk almama.

ALZHEİMER'I YAVAŞLATMAK İÇİN BUNLARI TÜKETİN

E vitamini açısından zengin besinler

Badem

Fındık

Dolmalık fıstık

Patlamış mısır

Tahin

Kabak çekirdeği

Dolmalık biber

Kıvırcık

Nane

Sivri biber

Kereviz yaprakları

A vitamininden zengin besinler

 Yumurta sarısı

 Karaciğer

 Ispanak

 Havuç

 Süt

 Yeşil biber

 Kayısı

 Yeşil sebzeler

 Domates

 Portakal, greyfurt

B vitamininden zengin besinler

 Bulgur pilavı

 Sığır eti

 Balıketi

 Kuzu böbreği, yüreği, karaciğeri

 Beyaz peynir

C vitamini açısından en zengin besinler

 Kuşburnu

 Maydanoz

 Tere

 Roka

 Kırmızı Lahana

 Çilek

 Karnabahar

 Ispanak

 Yeşil sivri biber

 Turunçgiller (Portakal, mandalina, greyfurt, limon)

B6 vitamininden zengin besinler

 Acı pul biber

 Sivri biber

 Kereviz yaprakları

 Ceviz

 Dereotu

 Keten tohumu

 Tam buğday ekmeği

B12 vitamininden zengin besinler

 Yulaf, çavdar, kepek ekmeği

 Tam buğday ekmeği

 Bamya

 Tarhana çorbası

 Yer fıstığı

 Dolmalık fıstık

B2 vitamininden zengin besinler

 Süt dana karaciğer

 Süt dana böbrek

 Tavuk karaciğeri

 Dereotu

 Tarhana çorbası

 Pul biber

SABAH


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Ekim 2017Yayınlanma Tarihi:18 Ekim 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.