AMNİYOSNETEZ GÜVENLİ Mİ
Anneyizbiz
Anne karnındaki bebekte, bir sakatlığı olup olmadığını tespit için kullanılan amniyosentez yöntemi tehlikeli mi?
RİSKLER VE KOMPLİKASYONLAR NELER?
Amniyosentez (AS) önerilen anne adaylarını kaygılandıran temel konu budur. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından AS 1976 yılında güvenli olarak ilan edilmiştir ancak bu hiç komplikasyon içermediği anlamına gelmez.
Deneyimli ellerde yapılan AS de komplikasyon oranı günümüzde 400’ de 1’ e kadar inmiştir. AS’in mevcut düşük oranını sadece %1 artırdığı tespit edilmiştir. Bu her 100 işlemde 1 düşük anlamı taşımamakta olup zaten düşük ihtimali olan gebeliklerde %1’lik ilave bir risk artışını ifade etmektedir.
Bebeğin zarar görmesi günümüz yüksek çözünürlüklü ultrason cihazlarının kullanımıyla hemen hemen olası değildir. Olsa bile bebeğe iğne batmasının kalıcı hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Çok nadiren de olsa işlem sonrası enfeksiyon olabilmektedir. İşlem steril koşullarda yapıldığı takdirde son derece nadir görülür.
İğnenin giriş yerinden bir iki gün süren su gelişi bazen olabilmektedir ve çoğu kez zararsızdır. İşlemden sonra erken doğum görülmesi yine son derece nadiren olabilir. Plasenta ve kordonun zedelenmesi genelde sorun yaratmaz.
AS güvenilirliği %100’e yakın olan elimizdeki tek tanısal araçtır. Hekiminiz size AS yi ancak olası riskleri ve amacını açıklayarak önerebilir. Yapılıp yapılmayacağı ile ilgili son kararı verecek olan her zaman anne ve babadır. Birçok AS laboratuar sonucunun olumlu geldiği akılda bulundurulmalı ve gebeliklerin birçoğunun sağlıklı olduğu unutulmamalıdır.
Paylaş