ARKADAŞ ELEŞTİRİLERİ GENÇLERDE GÜVENİ SARSIYOR
Siz de arkadaşlarına çok önem veren kişilerden misiniz? Arkadaşlarınız sizi eleştirse, yapamayacağınız bir istekte bulunsa, darılsa veya gücense hemen moraliniz bozulur mu?
Arkadaşlık çok güzel bir duygu, hayat arkadaşlarla renklenir güzelleşir. İyi arkadaşlar hayatın anlamına anlam katar. Kişiliğin yeniden yapılandığı ergenlik döneminde gençler büyüklerinin onay ve takdirine ihtiyaçları devam etmekle beraber arkadaşlarından aldıkları geri bildirimlerle birlikte kimliklerini oluştururlar. Arkadaşları vasıtasıyla yakın çevreleri dışındaki dış dünya hakkında daha geniş bilgi alırlar. Cemiyeti daha yakından tanır, sosyal hayattaki ihtiyaçlar hakkında duyarlılık kazanırlar. Eğer siz de bu dönemden geçiyorsanız arkadaşlarınızın sizi de etkilemesi çok doğal. Bununla beraber bazı gençler arkadaşlarının olumlu ifadelerinden çok olumsuz ifadelerinden etkilenirler. Bilhassa aileniz ile ilgili bazı sorunlar yaşıyorsanız, sağlık sorunlarınız varsa veya yaşadığınız bazı olaylardan ölüm, hastalık vb. çok fazla etkilenmişseniz arkadaşlarınızın olumsuz ifadelerinden daha çok etkilenebilirsiniz. Ergenlik çağında özgüvenin oluşumunda arkadaşların sözleri etkili olur. Bu sebeple arkadaşlarınızın sözlerini değerlendirirken daha gerçekçi olmaya çalışın.
Her arkadaşınızın farklı bir kişiliği olduğunu bilin ve size yönelik eleştirilerinin kendi kompleksleriyle de ilgili olabileceğini unutmayın. Fizikî özelliklerinizdeki farklılıkların çoğunun kusur olmayıp sizi ayrıcalıklı kıldığını unutmayın.
Arkadaşlarınızla benzerlikleriniz olsa da değerler, gelenekler, yetişme tarzınız ve kişiliğiniz açısından farklılıklarınız olduğunu bilerek hem bu farklılıklara saygı göstermeye çalışın hem de onların saygı göstermeleri gerektiğini ifade edin.
Arkadaşlarınızın sözlerini kendi akıl, mantık ve duygu süzgecinizden geçirmeden hemen mutlak doğru şeklinde kabul etmeyin. Arkadaşların kişinin hayatının her döneminde davranışlarını değiştirmekte etkili olduğunu bilerek yakın arkadaşlarınızı seçerken aileleri, davranışları kişilikleri vb. konusunda dikkatli olun. Arkadaşlarınızı memnun edeceğim diye kendi planlarınızı uygulamaktan vazgeçmeyin.
Aileniz baskıcı olarak suçlanabilir
Bazı gençler birbirlerinin ailelerini ve aileleriyle ilişkilerini eleştirmekten geri durmazlar, bunda ben merkezci dönemde olmalarının etkisi de vardır. Aileden alınan terbiye, eğitim ve ergenlik dönemi öncesi oluşan kişilik yapısına göre bu durum gençten gence değişir. Eleştiri konusunda bir yetişkinden daha hassas ve dengeli davranan gençler de çoktur. Sizin de ailenizle olan ilişkileriniz eleştiriye hedef olabilir. Evinizdeki disiplin bazı arkadaşlarınız tarafından baskı şeklinde görülebilir. Bazı aileler gençlerin eve kaçta gelip kaçta gittiğine kimlerle arkadaşlık ettiğine pek karışmazlar. Böyle gençlerle arkadaşlık ederken kendi anne-babanızın size güvenmedikleri için kurallar koyduklarını düşünebilirsiniz. Halbuki aşırı serbestlik gence duyulan güvenden değil bazen ihmal ve ilgisizlikten kaynaklanır.
KAYNAK: www.zaman.com.tr
Paylaş