ASTIM RİSKİNİ ARTIRABİLİYOR

AFP

Hamileliklerinin geç döneminde folik asit takviyesi alan kadınların çocuklarında astım riskinin arttığı bildirildi.

American Journal of Epidemiology dergisinde yayımlanan araştırmanın  bulgularına göre, anneleri gebeliklerinin 30 haftasından sonra folik asit  kullanan çocukların 3 yaşında astım olma ihtimalleri dörtte bir oranında daha  yüksek.

Çoğu kadın folik asiti hamileliklerinin geç döneminde tek başına değil,  mültivitaminlerin bir parçası olarak alıyor. Kadınlar bu takviyelerden günde 300  mikrogram folik asit almış oluyor.

Folik asitin bazı çocuklarda astıma yol açma mekanizması tam olarak  bilinmese de folik asitin, akciğer dokusundaki bağışıklık sistemini düzenleyen  genlerin faaliyetini değiştirebildiği, bunun da çocuğu alerjik reaksiyonlara  karşı daha hassas hale getirebildiği düşünülüyor.

Bebeğin bağışıklık sistemi gebeliğin son dönemlerinde geliştiği için, bu  safhada folik asit kullanımının teorik olarak çocukta astım ortaya çıkmasında  etkisi olabileceği belirtildi.

Gebe kalındığı dönemde vücutta yeterli folik asit bulunmasının, doğuştan  gelen bazı kusurları azaltabildiği belirtiliyor.

Uzmanlar, gebe kalmadan önce ve hamileliğin ilk üç ayında günde 400  mikrogram folik asit alınmasını tavsiye ediyor. Folik asit doğal olarak fasulye, ıspanak, brokoli, portakal suyu, fıstık  gibi besinlerde bulunuyor.
 
Son araştırmanın kadınları hamileliklerinde folik asiti doğal yollardan  almaya teşvik etmesi gerektiği belirtildi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Ocak 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.