Atipik Anoreksiya Nervoza
Hastalar anoreksiyadaki gibi kilo kaybetmek için çok yoğun şekilde egzersiz yapmamakta veya bulimiadaki gibi yemek yedikten sonra kendilerini suçlu hissetmemektedirler. Yani atipik anoreksiya nervoza belirtilerinde hastalarda ağır spor yapma ve yediklerini çıkarma isteği görülmemektedir. Bu hastalığın iki tipi bulunmaktadır. Bunlardan birincisinde hasta geceleri aşırı yemek yeme isteği duymakta ve bu duruma engel olamamaktadır. Yani gece yemek yeme sendromu yaşanmaktadır. İkinci tip ise geceler dışında yaşanan sürekli aşırı yemek yeme sendromudur. Yani hasta normal yemek yeme düzeyinin üstüne çıkarak yemek yemekte ve bu durumun farkına varamamaktadır.
Atipik Anoreksiya Nervozada Hastalarda Görülen Belirtiler
Atipik anoreksiya nervozada temel sorun hastanın önemli bir kilo kaybı yaşanmasına rağmen hala normal bireylerle aynı kiloya veya daha yüksek kiloya sahip olmasıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda hastalarda görülen belirtiler genel olarak; şiddetli yeme bozuklukları, kendine güven konusunda yaşanan sıkıntılar, anoreksiya ve bulimia hastalığına göre daha fazla kilo kaybının yaşanması olarak sayılabilir.
Bunlara ek olarak tedavi sürecinde bireylerde farklı psikolojik problemler ortaya çıkmakta ve bu durum tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu rahatsızlıklar ise; intihar düşünesi, kendine zarar verme isteği, sürekli stres halinde olma durumu, obsesyon durumu sayılabilir.
Atipik Anoreksiya Nervozada Tedavi Süreci
Anoreksiya ve bulimia hastalığına göre daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilen ve etkileri gittikçe daha da belirginleşen atipik anoreksiya nervoza için hastalara psikolojik terapiler uygulanmaktadır. Bu rahatsızlıkla birlikte ortaya çıkacak olan diğer psikolojik sorunların tedavisi içinde çalışmalar sürdürülmektedir. Hastanın ailesi ile ortaklaşa devam ettirilen süreç sonucunda hasta sağlığına kavuşabilir. Tabi bu süreçte hastanın beslenmesi için bir diyet programı hazırlanmalı ve bu programa sadık kalınarak beslenmesine önem verilmelidir.
Paylaş