AVRUPALI BAĞIMLILARA TEDAVİ ÜMRANİYE DE
Nazlı Topçuoğlu
Başta Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden bağımlı genç tedavi olmak için Türkiye'nin yolunu tuttu.
Üç ay önce İstanbul Ümraniye'de kapılarını açan Türkiye'nin ilk nöropsikiyatri hastanesi, kısa sürede yüzde 60 doluluğa ulaştı. Beyin fonksiyonları ile psikoloji arasındaki bağlantıyı inceleyen ve buna göre tedavi uygulayan Nöropsikoloji İstanbul'un (NPİ) kurucusu psikiyatri profesörü Nevzat Tarhan “Psikolojinin bir felsefeden çok medikal bir süreç olduğu beyin çözüldükçe anlaşılacak. Bütün dünyada psikiyatrik hastalıklarla davranış arasındaki bağ inceleniyor. Bunun içinde beyin fonksiyonlarının rolü de giderek önem kazanıyor. Doğru ilacı seçmek için bile beyin fonksiyonlarının incelenmesi gerekiyor. Biz bu teknolojiyi Türkiye’ye dünyadan önce getirdik. 5-10 sene sonra bu yöntem yaygınlaşacak. Bu hastane dünyadaki birkaç örnekten bir tanesi” açıklamasını yaptı.
Tarhan, özel sağlık yatırımlarında branşlaşmaya bir örnek olan NPİ'nin sağlık turizmi açısından da önemli bir potansiyel taşıdığını söyledi.
Dubai’ye model olacak
Nöroloji ve psikiyatriyi tek çatı altında toplayan yeni bir bilimdalı olarak tanımlanan nöropsikiyatri, özellikle Avrupa’da artan madde bağımlılığının tedavisinde uygulanan bir yöntem.
Ancak tedavi kültürel uyumsuzluk yaşayan hastalarda çok etkin değil. “Bu tip hastalıklarda özellikle kültür uyumu çok önemli. Suriyeli bir hastanın Kanada’da aynı tedaviye cevap vermesi kültürel sorunlar yüzünden daha uzun sürebilir” diyen Tarhan, en çok Almanya ve Hollanda’dan hasta kabul ettiklerini söyledi. Avrupa’da yaşayan Türk ailelerinin en büyük sorunlarından birinin de bu olduğunu ifade eden Tarhan, hedefleri arasında bu soruna yönelik bir transkültürel psikoloji departmanı açmak olduğunu belirtti. Burada kültürel uyumsuzluk yaşayan hastaları tedavi etmeyi amaçladıklarını kaydeden Tarhan, özellikle yurtdışından gelen hastaları tanımak için böyle bir bölüm gerektiğine işaret etti.
Ayrıca Ortadoğu’dan yoğun talep aldıklarını dile getiren Tarhan, bölgede bu tip bir hastane olmadığını, tedavi seçeneklerinin sınırlılığı, kültür farklılıkları yüzünden hastaların batı yerine Türkiye’yi tercih ettiğini söyledi.
30.10.2006
KAYNAK: //www.referansgazetesi.com
Paylaş