AYNI İNSANDA İKİ KİŞİLİK ÇARPIŞIR MI?

NP Grup

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu olarak Psikiyatrik hastalıklar içinde değerlendirilen 'Çoğul Kişilik Bozukluğu'nda bireyde ani kimlik değişimlerin nasıl olduğu, bir bünyede iki ayrı kişiliğin nasıl yaşadığı ve aralarındaki çatışmaları ve altında yatan travmaları uzmanlar bu akşam ÜLKE TV'de 'İyi Bak Kendine' programında Uğur Canbolat'a değerlendirecekler.
 

Yaklaşık her 100 insanda bir görülen ´çoğul kişilik´, bireyde ani kimlik değişimlerine sebep olan bir hastalıkta kişi rahatsızlığa kapılan kişide, ayrı kişilik ve kimlikler yaşanıyor. Hasta, sanki diğer kişiliği yokmuş gibi, o anda yaşadığı kişiliğin tutumlarını ve davranışlarını nasıl yansıtıyor? Ruhsal travma sonucu ortaya çıkan ve etkisiyle uyuşturucu kullanımından intihar etmeye kadar sürükleyen çoğul kişiliğin nedenleri arasında ailede yaşanan ciddi problemlerin etkisi ne kadardır? Kişi içinde birbirinden farklı kişilikler hissedip, bu kişiliklere uyan davranışlarda nasıl bulunuyor? Bu kişiliklerin etkisi altında olduğu anlarda yaptıklarından neden habersiz olurlar? Bu kişilikler bireyin kendi cinsiyetine, yaş grubuna göre midir yoksa tamamen farklı mıdır gibi soruların cevaplarını uzmanlar bu akşam İyi Bak Kendine programında Uğur Canbolat'a değerlendirecekler.

Çoğul kişilik bozukluğunda bu kişiliklere ait kafasının içinden gelen ve kendisini yönlendiren sesler duyabilir mi? Burada kişilikler çatıştığında kim kime zarar verir? Eş ya da karsı cinsle uygunsuz ilişkiler, suça yönelik davranışlar görülür mü? İntihar girişimlerine rastlar mı? Dövülme, ağır cezalandırmalar, cinsel tecavüz, cinsel tacizlerin etkisi oluyor mu? Duygusal ihmal de etkili mi? Hangi kişilik önde oluyor, yer değiştiriyor mu gibi konuları bu akşam etraflıca ele alacak olan İyi Bak Kendine programının konukları Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Oğuz Tan ve NPİSTANBUL Etiler Polikliniği'nden Uzman Psikolog Sinem Öztep olacaklar.

Çoğul kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde benlik algısı ne durumdadır? İlişki kurma ve düşünme biçimleri nasıldır? Bilinç kaybı yaşanır mı? Daha çok neden kadınlarda teşhis edilmektedir? Adli vakalara karışırlar mı? Tedaviye başvururlar mı? Hastanın işlevselliği ne durumdadır? İlaç tedavisinde neler yapılır? Psikoterapi yararlı mıdır gibi konuların ele alınacağı programda canlı bağlantılar ile seyirci soruları alınacak, 'iyibakkendine@ulketv.com.tr' adresine gelen e posta soruları da stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak. 0216 633 06 96 nolu danışma hattını arayıp isim ve sorusunu bırakanlara da cevap verilecek.

Programın PSİKOGÜNDEM bölümünde tanınmış Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan; Fransa'nın  güneyinde kendi halinde bir köy olan Pont Saint Esprit'te, 16 Ağustos 1951 sabahı uyanan köylülerin birkaç saat sonra çıldırmaya başlayarak polise, sürekli ejderha gördüklerini, kendilerine saldırdığını söylemelerini, bir çocuğun bıçakla büyük annesine saldırmasını, doktora koşan birinin ise, "Kalbim çıktı, ne olur yerine takın" diye yalvarması ile sonuçlanan CIA'in "zihin kontrolü" kapsamında yaptığı bir deneyi ve bilerek köyün ekmeklerine "LSD" adı verilen sentetik uyuşturucuyu katarak neler olacağını görmek istemesiyle ilgili deneyini İyi Bak Kendine programına değerlendirecek.

Uğur Canbolat'ın hazırlayıp sunduğu Ayhan Pala'nın yönetmenliğini yaptığı kendine iyi bakmak isteyenlerin, modern insanın sorunlarına dair yeni arayışlar bulan yeni çözümler üreten ekranların 'Koruyucu Ruh Sağlığı' programı İyi Bak Kendine bu akşam saat 23.30'dan sonra ÜLKE TV'de.. ÜLKE TV TÜRKSAT 2 A uydusu, KABLO TV, DIGITURK 38. ve D-SMART 94. kanaldan izlenmektedir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Mart 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.