BAĞIMLININ İHTİYAÇ ÖNCELİĞİ SİGARA
A.A
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, “Bağımlı birey, yoksul olsa bile, yiyecek, eğitim, barınak, sağlık gibi temel ihtiyaçlar için harcamadığı parayı tütün için harcayabiliyor” dedi.
Prof. Dr. Karlıkaya, sigaranın bağımlı kişiyi yoksullaştırdığına dikkati çekerek, yoksul bir bağımlının sigarayı bırakmasının daha da zor olduğunu söyledi.
Sigaraya bir seçim olarak başlandığını ancak zamanla pahalı bir ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Karlıkaya, “Bağımlı birey, yoksul olsa bile, yiyecek, eğitim, barınak, sağlık gibi temel ihtiyaçlar için harcamadığı parayı tütün için harcayabiliyor. Üstelik işsizlik, yoksulluk, terör gibi toplumsal gerginlikler, başta dar gelirli kesim olmak üzere sigara tüketiminde artışa yol açabiliyor” dedi.
Özellikle ekonomik yönden zorda olan toplum kesimlerinde, sigarayı bırakma şansının daha az, sigara tüketiminin ve sonuç olarak sigaradan zarar görme riskinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Karlıkaya, birçok ülkede tüm gelir grupları arasında en fazla sigara içme oranının yoksul kesimde olduğunu ve farkın aynı şehrin farklı mahallelerinde 4 kata kadar artabildiğini bildirdi.
SİGARANIN KİŞİYE GETİRDİĞİ EKONOMİK YÜK
Sigara bağımlısının, sigara için yaptığı aylık masrafın asgari ücretin yaklaşık 3'te 1'i oranında olduğunu bildiren Karlıkaya, şunları söyledi:
“Dar gelirli veya işsiz birey, yiyecek, eğitim, barınak, sağlık gibi temel ihtiyaçlar için harcamadığı parayı tütün için harcamaktadır. Sigara yüzünden kaybedilen sağlık ve üretim kaybı da ekonomik krizi arttıran etkenlerdendir. Sigara işveren açısından da sigara içen işçi başına yılda 2 bin dolara yakın ek maliyet getirmektedir. Üstelik sigara yüzünden ortaya çıkan pahalı sağlık harcamaları da devlet ve dolayısıyla sigara içmeyen insanların da ödediği vergilerle karşılanmaktadır. Yani devleti de yoksullaştırmaktadır.
Ancak insanlara sadece sigarayı bırakmalarını öğütlemek onların bırakmalarına yardımcı olmaya yetmemektedir. Çünkü zaten içen bireylerin büyük çoğunluğu zaten bırakmayı düşünmekte ve istemektedir. Ancak bağımlılık nedeniyle bırakmak kolay değildir. O halde bırakmak isteyenlere yardım etmek gerekir.”
Sigarayı bırakmaya yardımcı yöntemlerin var olduğunu, yeni ilaçların oldukça pahalı olduğunu ve sigara bırakma yöntemlerinin maliyetinin 2-3 asgari ücreti bulabildiğini anlatan Karlıkaya, toplumda, özellikle yoksul ve işsiz kesim için sigara bırakma hizmetlerinin maddi yönüyle de ulaşılamaz olmasının, sağlık sistemimizce giderilmesi gereken bir toplumsal adaletsizlik ve eşitsizlik olduğunu kaydetti.
Paylaş