BAKTERİLERİ YOK EDEN İLAÇ

A.A

Bakterileri yok ettiği iddia edilen ilacın bir ay içerisinde Türkiye piyasasında olacağı açıklandı.


Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Doç. Dr. Özlem Azap, özellikle ilaca dirençli bakteri gelişen yoğun bakım hastalarının tedavisinde kullanılan “kolistin” etken maddeli ilacın son günlerde Türkiye'de bulunamaz hale geldiğini belirterek, “Bunun anlamı, hastalarımızın ölümle karşı karşıya kalmalarıdır” dedi.

TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu ve Merkez Konseyi üyeleri Doç. Dr. Özlem Azap ile Prof. Dr. Murat Akova tarafından, TTB genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, mevcut antibiyotiklerle tedavi edilemeyen dirençli bakteri gelişen, özellikle yoğun bakım hastalarının tedavisinde kullanılan “kolistin” etken maddeli ilacın son zamanlarda Türkiye'de bulunamadığı dile getirildi.

Azap, önceki yıllarda daha çok, yoğun bakım ünitesinde uzun süre yatan hastalarda görülen dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların, son yıllarda kanser tedavisi alan, organ nakli olan, hatta kısa süreli yatış gerektiren rutin ameliyatlardan birini geçiren hastalarda bile görülmeye başlandığını söyledi.

Tedavi edilmesi güç olan bu bakterilere en güncel örneğin, son günlerde basında sıkça yer alan “bela bakteri” olduğunu anlatan Azap, hekimler tarafından iyi bilinen bu bakterilerin “bela”ya dönüşme nedeninin, adını Yeni Delhi'den alan “NDM-1” enzimi olduğunu bildirdi.
Bu enzimin, gelişigüzel antibiyotik kullanımı sonucu geliştiğini, sonuçta mevcut yüzlerce ilaçtan sadece birkaçının etkili olabildiği ölümcül enfeksiyonlarla karşılaşıldığını ifade eden Azap, Türkiye'de sorun yaratan bakterinin bundan farklı olduğunu, ancak tedavisinde sadece “kolistin” etken maddeli ilacın kullanılabildiğini söyledi.

Daha önce, Türkiye'de ruhsatlı olmayan bu ilacın Türk Eczacıları Birliği tarafından getirildiğini, ruhsatlandırıldıktan sonra ise daha yüksek fiyata bir kaç eczanede bulunabildiğini kaydeden Azap, “Ancak son günlerde hiç bulunamaz hale geldi. Bunun anlamı, hastalarımızın ölümle karşı karşıya kalmalarıdır” ifadesini kullandı.

İlacın piyasada bulunmaması nedeniyle fahiş fiyata karaborsada satıldığını savunan Azap, Sağlık Bakanlığı'na, “En kısa zamanda hiçbir şirkete fahiş kar sağlanmadan ilacın temin edilmesinin sağlanması” çağrısında bulundu.

“DİRENÇLİ BAKTERİLER DAHA ÇOK HASTANELERDE”

Son bir aydır Türkiye'de bulunamaz hale gelen ilaçla ilgili üretici firmanın “hammadde sıkıntısı”nı gerekçe gösterdiğini ifade eden Akova, “Üretici firma hammadde bulamadığını” iddia ediyor, ama çevremizdeki ülkelerde ve Avrupa'da bulunabiliyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı'na durumu bildirdiklerini, ancak kendilerine bir geri dönüş olmadığını ifade eden Akova, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Antibiyotiğe karşı dayanıklı bakterilerin artması nedeniyle bu tür sıkıntılar önümüzdeki yıllarda katlanarak artacak. Bu bakterilere karşı geliştirilen ilaç da yok. İlgili örgütler, 'birden fazla kuruluş bir araya gelip ilaç geliştirebilir mi?' diye kafa yormaya başladı. '2020'ye kadar 10 yeni antibiyotik bulunsun' şeklinde bir perspektif ortaya kondu.”

İlacın Türkiye'deki satış fiyatının makul olduğunu dile getiren Akova, “Dirençli bakteriler şu anda sağlıklı insanlar için bir sorun değil. Daha çok hastanelerde karşılaşılıyor. Bu da uygunsuz antibiyotik kullanımından kaynaklanıyor. Bu nedenle antibiyotikler mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalı” diye konuştu.

TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu ise hastalıkların tedavisinde hekimleri çaresiz bırakan ilaç sıkıntısına bir an önce çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Ağustos 2010

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.