BAYRAMDA RİSKE ATMAYIN

A.A

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı  Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan,  yapılan  birçok bilimsel araştırmanın orucun sağlığa faydalarını ortaya koyduğunu  belirtti.

Oruç tutmanın biyolojik faydalarının yanı sıra ramazan ayının manevi  atmosferi nedeniyle de insan sağlığı için faydalı olduğunu ifade eden Oğuzhan,  şunları söyledi:

"Araştırmalara göre, oruç tutmak iyi kolesterol seviyesini artırıyor,  kötü kolesterol seviyesinin artmasını engelliyor. Kanın pıhtılaşmasını  engelliyor. Vücutta, kalp krizini tetikleyen homosistein adı verilen maddenin  azalmasını sağlıyor. Bu tür biyolojik etkilerin yanı sıra, oruç tutmak manevi  açıdan da insan sağlığına fayda sağlıyor. Günümüzde her hastalığın kökeninde  stres etkili oluyor. Ramazan ayının manevi ortamında aşırı hırs ve kin gibi  stresi artıran olumsuz duygular azalıyor. İnsanlar, şükretmeyi öğreniyor. Bu tür  stresi azaltıcı etkenler, insan sağlığına doğrudan olumlu etki yapıyor."
        
BAYRAMDA KALP SAĞLIĞI
        
Kültürümüzde bayramlarda misafirlere ikramda bulunma geleneğinin çok  yaygın olduğunu hatırlatan Oğuzhan, bu geleneğin insan sağlığını tehdit eder hale  gelmemesi gerektiğini vurguladı.

Ramazan ayında bir ay süreyle kalbin dinlendiğini, ancak bayram ile  birlikte aniden fazla miktarda yiyecek tüketilerek kalbin yeniden yorulmaması  gerektiğini ifade eden Oğuzhan, özellikle kalp, şeker ve tansiyon hastalarının  bayramda sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Oğuzhan, bayramla birlikte normal beslenme alışkanlıklarına  yavaş yavaş geçilmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Ramazan ayında bir ay süreyle oruç tutan insanlar, bayramla birlikte  gereğinden daha fazla yemek yeme eğilimine giriyorlar. Ayrıca, bayramlarda  misafirlere ağır yiyecekler ve tatlılar ikram ediliyor. Bu durum kan şekerinin  aniden yükselmesine, tansiyonun fırlamasına, kolesterol oranının artmasına veya  kalbin sıkışmasına neden olabilir. Böylece şeker hastaları şeker komasına  girebilir. Tansiyon hastaları beyin kanaması veya felç, kalp hastaları ise kalp  krizi gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu nedenle, bayram sabahı hafif bir  kahvaltı yapmalıyız. Normal beslenme düzenimize yavaş yavaş geçiş yapmalı, öğün  sayısını düşürmemeliyiz. Misafirlerimize hamurlu veya şireli ağır tatlılar, şeker  ve çikolatalar yerine sütlü tatlılar veya bu mevsimde bol miktarda bulunan meyve  ikram edelim. Gazlı ve asitli içecekler yerine ayran veya bitki çaylarını tercih  edelim."

Çoğu zaman ev sahiplerinin misafirlere ikramlarını yemeleri konusunda çok  ısrarcı olduklarını dile getiren Oğuzhan, bu ısrarların misafirlerin sağlığını  tehlikeye atabileceğine işaret etti.

Ramazan ayının sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir fırsat  olduğunu da belirten Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, ramazan ayında yaklaşık 15  saat sigara içmeyen tiryakilerin bayramla birlikte tekrar eski alışkanlıklara  dönmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Eylül 2009

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.