BEYİN KRİZİ NEDİR

A.A

Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin krizinin dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk üç sırada yer aldığını bildirdi.

Kuday, yaptığı açıklamada, beyin krizinin beyin damarından ya da  beyne giden damarlardan bir ya da birkaçının tıkanması ya da beynin bir  bölgesinde meydana gelen kanamalarla oluştuğunu belirtti.

Beyin krizinin aniden ya da birkaç gün içinde yavaş yavaş ortaya  çıkabildiğini ifade eden Kuday, beyin damarlarındaki tıkanmada yaş, genetik  geçiş, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, kalp ritm bozukluğu, stres,  sigara, alkol ve doğum kontrol hapı gibi pek çok etkenin rol oynadığını  kaydetti.

Kuday, beyin damar hastalıkları bulunan hastaların çoğunda kalp hastalığı  da olduğunu belirterek, beyin krizi geçiren hastaların konuşurken özellikle  kelimeleri bulmakta ve hatırlamakta güçlük çektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Cengiz Kuday, şunları kaydetti:

"Yüzde, kolda, bacakta, vücudun herhangi bir tarafında aniden meydana  gelen hissizlik, zayıflık, baş dönmesi, bulantı, kusma, çift görme, anlamsız ya  da düzensiz konuşma, gözlerden birinde ya da ikisinde birden meydana gelen ani  görüş kaybı, yürüyememe, denge kaybı ve kaynağı belli olmayan baş ağrıları. Bu  belirtileri gösteren hastaların 3 saat içinde tam donanımlı merkezlere  götürülmesi gerekiyor. Hastalar bu 3 saatlik zamanı değerlendirmezse sakat kalma  oranı yükselir. Tam donanımlı merkez demek dışarıdan iyi görünen, lüks hastane  demek değildir. Neredeyse tüm üniversite ve devlet hastanelerinde bu tür  hastalara müdahale edecek ekip ve ekipman mevcuttur."

Kuday, "Halk arasında kalp krizi daha çok biliniyor olsa da beyin krizi  de dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk üç sırada yer alıyor" dedi.

Beyin damar hastalıklarının tedavisinin kişiye göre değiştiğini ifade  eden Kuday, bu hastaların çoğunlukla anjiyo plasti, tıkalı damara stent  yerleştirme ve cerrahi yöntemlerle tedavi edildiğini aktardı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Kasım 2009

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.