BEYİN PİLİ UMUDU

Sabah

Mikro Elektrot Kayıt ve Stimülasyon Tekniği sayesinde 'beyin pili' takılan Parkinson hastaları, sağlıklı bir hayata kavuşarak adeta yeniden doğuyor.

Genellikle 60 yaş ve üstündeki bireylerde ortaya çıkan ve hareketlerde yavaşlama, denge bozukluğu, yürüyememe ve titreme gibi belirtiler gösteren Parkinson hastalığı, artık eskisi gibi tedavisi imkânsız hastalıklardan biri değil. Amerikan Hastanesi'nde kullanılmaya başlanan Mikro Elektrot Kayıt ve Stimülasyon Tekniği, Türkiye'de 60 yaşını geçen her 300 kişiden birinde olduğu tahmin edilen Parkinson hastalığının tedavisinde başarıyla uygulanıyor. Başta Parkinson hastalığı olmak üzere, pek çok hareket bozukluğunun cerrahi tedavisinde kullanılan 'beyin pili' tedavisinin uygulanmasını sağlayan Mikro Elektrot Kayıt ve Stimülasyon Tekniği, tek hücre düzeyinde ilk olarak Amerikan Hastanesi'nde uygulandı.

7 YILDA 422 AMELİYAT YAPTI

Amerikan Hastanesi Beyin Cerrahisi (Nöroşirurji) Kliniği'nin genç ve başarılı doktorlarından Dr. Ali Zırh'ın tedavi ettiği hastalar, neredeyse hayatlarından bıkmış, hatta vazgeçmiş bir ruh haliyle geldikleri hastaneden, yaşama sevinciyle ayrılıyorlar. Hareket bozuklukları ve ağrı tedavisi ile yakından ilgilenen Dr. Zırh, 1997 yılından bu yana 422 Parkinson ameliyatı gerçekleştirdi. Ameliyat olan hastalar, hastalığın olumsuz etkilerinden, kısmen ya da tamamen kurtuldular. Hareket bozukluğu olan 455 hastasına, 477 cerrahi girişim uygulayan Dr. Zırh, toplam 21 hastaya ise, hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılan 'beyin pili' taktı. Bu hastalardan 18'i, Parkinson'luydu. Beyindeki dopamin sağlayan hücrelerin azalması ve hasara uğraması sonucu ortaya çıkan Parkinson hastalığının, hareketlerde yavaşlama, kaslarda katılık ve titreme ile açığa çıktığını belirten Dr. Ali Zırh, şöyle konuştu: "Bu hastalık, genelde yaşlı bireylerin problemi. Nadiren gençlerde de görülebiliyor. Vücudun hareket sistemini, sağ ve sol beyindeki hasara göre, farklı etkiliyor. Bazı hastalarda titreme ön planda iken, bir başkasında yavaşlama olabiliyor.

MALİYETİ 45 BİN DOLAR

İki taraflı beyin pili ücretinin 30 bin dolar, ameliyatının ise 15 bin dolar olduğunu belirten Dr. Zırh, kullandıkları yöntemle ilgili şu bilgileri verdi: "Beyindeki elektrotlara beyin pili sayesinde hükmediyoruz. Verdiğimiz elektrik akımının şiddeti değişiyor. Böylece akımın etkilediği beyin alanlarını ayarlayabiliyoruz. Hem elektrotları, hem de hastalığı kontrol etmemiz mümkün hale geliyor. Mikro Elektrot ve Stimülasyon Tekniği, beyindeki 2-3 milimetre çapındaki anatomik oluşumu saptamamızı sağlıyor. Burada dopamin eksikliği sonucu hücreler aşırı aktivite gösteriyor. Bu durumu, sürekli frene basılı bir arabaya benzetebiliriz. Bizim işimiz, işte bu frene basan ayağı kaldırmak. İki türlü müdahale şansımız var. Bu bölgeyi lazere benzeyen bir yöntem ile (RF lezyon) yakmak ya da beyin pili takmak."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Eylül 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.