BİR ANDA CANİYE DÖNÜŞEN İNSANLARIN BEYNİNE BAKILMALI; TÜMÖR OLABİLİR

Dünya Beyin Cerrahisi Dernekleri Federasyonu'nun 'onur madalyası'na layık gördüğü Prof. Dr. Hamit Ziya Gökalp, hormonlu gıdalar yüzünden beyin tümörü oluşumunun arttığını, bunun da ani duygusal değişimlere sebep olduğunu söyledi.



BİR ANDA CANİYE DÖNÜŞEN İNSANLARIN BEYNİNE BAKILMALI; TÜMÖR OLABİLİRModern yaşam şartları ve kanserojen gıdalar sebebiyle beyin tümörlerinde artış görüldüğünü ifade eden Ufuk Üniversitesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Ziya Gökalp, tümörlerin insan psikolojisi üzerinde de olumsuz etkiler yaptığını söyledi. Yapılan araştırmalara göre halim selim bir insanken bir anda caniye dönüşen, cinayet işleyen bazı kişilerde beyin tümörlerine rastlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Gökalp, "Bu nedenle ani duygusal değişiklik yaşayan kişilerde beyin tümöründen şüphelenilmeli." dedi.

Dünya Beyin Cerrahisi Dernekleri Federasyonu tarafından 'onur madalyası'na layık görülen, 'The American Board of Neurological Surgeons' ihtisası sahibi 4 Türk'ten biri olan Gökalp'in yetiştirdiği pek çok hekim ABD üniversitelerinde ders veriyor. Şimdiye kadar binlerce beyin ameliyatı yapan ünlü cerrah, insan beynini şu sözlerle tasvir ediyor: "Teknoloji o kadar ilerledi; ama beynin sırlarını henüz keşfedemedik. O gizemli ve esrarengiz organa hayran olmamak mümkün değil."

Beynin çok hassas dokulardan oluştuğunu belirten Gökalp, her kıvrımının ayrı bir görev yaptığını, her bölgesinin vücudun ayrı bir bölümünü kontrol ettiğini ifade ediyor. Fiziksel hareketlerin beynin sol bölümü, duygusal yapının ise sağ kısmı tarafından yönetildiğini söylüyor. Her bir hareket için beynin ilgili bölgesinde motor görevi yapan hücrelerin çalıştığını dile getirerek, "Eğer aynı anda beyindeki tüm motor hücreler çalışsa, kontrol edilemez korkunç bir enerji ortaya çıkar." diyor.

İnsan beyninin kafatası içinde su dolu bir zarla çevrili olduğu anlatan ünlü doktor, "Beyin aslında boşlukta duruyor. Kafamızı salladıkça ya da başımıza darbe aldığımızda beynimiz de su içinde hareket ediyor." bilgisini veriyor. Kişi yaşlandıkça kafadaki su miktarının arttığını beynin ise içeriye doğru küçülmeye başladığını kaydediyor. Alzheimer ve bunama gibi yaşlılık rahatsızlıklarının da bundan kaynaklandığını hatırlatarak, "Beynin yaşlanmasını azaltmak için onu sürekli çalıştırmak gerekiyor." tavsiyesinde bulunuyor. Stresin de beyne zarar verdiğine dikkat çeken Prof. Dr Hamit Ziya Gökalp, herkese 9. cumhurbaşkanını örnek gösteriyor. Demirel'in yaşına rağmen hafızasını koruduğunu belirterek, "Demirel, kafasını yatağa koyar koymaz uyurmuş. Rahat olup beynini dinlendirmesini bilenler daha az yıpranıyor." değerlendirmesini yapıyor.

Ünlü cerrah Gökalp, Türkiye'de beyin cerrahisi çalışmalarının geç başladığını, ama buna rağmen dünya çapında başarılar kazanıldığını belirtiyor. Türkiye'nin beyin cerrahisi alanında bilimsel yayın bakımından dünya sekizincisi olduğunu hatırlatarak, "Alman doktorlar ülkelerinde beyin tümörü çıkan Türk vatandaşlarını, 'En iyi cerrahlar sizin ülkenizde' diyerek bize gönderiyor." diyor. ABD'de görev yapan ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in de dünyaya beyin ameliyatlarında mikroskop kullanımını öğrettiğini sözlerine ekliyor.

Necip Çakır



Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Aralık 1999

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.