BİR TEZ DAHA ÇÜRÜTÜLDÜ
A.A
Mamografiyle rutin meme taramasının, kanserden ölümleri önlemede beklenenden daha az etkili olduğu bildirildi.
Norveçli bilimadamları, 40 bin kadar kadın üzerinde yaptıkları araştırmada, 50-69 yaş arası kadınların düzenli mamografi çektirmeleri ve uzmanların kontrolünde olmasının, meme kanserinden ölümlerin yüzde 10 oranında azalmasını sağladığını belirttiler.
Yine uzmanların gözetiminde olan ancak mamografi çektirme zorunluluğu getirilmeyen 70 yaşın üzerindeki kadınlarda ise ölüm oranın yüzde 8 düştüğü kaydedildi.
Bilimadamları bunun, mamografinin faydasının sınırlı olduğunu gösterdiğini belirttiler. Araştırmayı yapan Oslo Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Meste Kalager, "Ölümlerde azalma var ancak bu beklenenden az" dedi.
Araştırmacılar ise düzenli mamografi çektirenlerde, ölümlerde yüzde 30 oranında azalma olmasını bekliyorlardı.
New Hampshire'daki Dartmouth Tıp Okulu'ndan Dr. Gilbert Welch, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, mamografi taramasının meme kanseri ölümlerini sadece yüzde 2 oranında azalttığını söyledi.
Welch, sonuçların, mamografi çektiren 50 yaşındaki her 2500 kadından sadece birinin meme kanserinden ölmekten kurtulabileceğini gösterdiğini belirtti. Welch, doktorların bu kadınlardan binine memelerinde şüpheli bir şey gördüklerini söyleyeceğini, bunlardan 500'üne biyopsi yapılacağını ve 5-15 kadının, gereksiz yere tedavi edileceğini kaydetti.
Araştırma, düzenli meme taraması yaptırmanın gerçekten büyük faydası olup olmadığı konusundaki tartışmaya yeni bir katkı sağladı.
Geçen kasımda, ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, 50-74 yaş arası kadınlarda testlerin her yıl yerine iki yılda bir yapılmasını tavsiye etmişti.
Araştırma sonuçları, New England Journal of Medicine dergisinde yayınlandı.
Paylaş