BİR 'TIK' UZAKLIKTA!

Sabah

Artık internet üzerinden yazışarak ya da sesli ve görüntülü olarak terapiste ulaşabilirsiniz.

Online terapi kavramı bize yeni gibi görünse de dünyada 1980'lerin başından beri, yani yaklaşık 30 yıldır uygulanıyor. Bu yöntem; zamandan, ulaşım masrafından ve terapiye ödenen ücretten kâr edilmesini sağlıyor ama mimik ve jestleri görememe gibi bazı dezavantajları da var... Psikolog Treysi Kazmirci, Cosmopolitan dergisinden Özge Zeki'ye bu yeni yöntemi anlattı. İşte merak edilenler:

MSN ÜZERİNDEN

* Online terapi hangi ihtiyaçlardan ortaya çıktı?
Terapiye gitmek isteyip de zaman ayıramayan, işitme veya konuşma engeli olan, fiziksel bir rahatsızlık nedeniyle ulaşımda sorun yaşayan ve bir terapiste gitmekten çekinenler bu yolu tercih ediyor. Ayrıca bu uygulama; yazışarak kendini daha iyi ifade edebilen, yurtdışında yaşayıp kendi anadilinde konuşan ve terapist bulmakta güçlük çeken kişilere de hitap ediyor.

* Messenger üzerinden konuşarak mı yapılıyor?
Online terapi kişinin tercihine ve teknolojik altyapısına göre sadece yazışarak veya sesli/görüntülü olarak yapılabiliyor. Yazışarak terapide 'MSN Messenger' tercih edilirken, sesli/görüntülü görüşmede kesintinin daha az olması ve kaliteli bağlantı için 'skype' daha uygun oluyor. Bir de e-posta ile danışmanlık seçeneği var. Danışan ve terapistin aynı anda online olmalarını gerektirmediğinden, özellikle yoğun biçimde çalışan kişiler tarafından tercih ediliyor.

* Bu hizmetten kimler yararlanamaz?
Eğer kişi bir kriz geçiriyorsa, intihar etmeye, kendine veya başkasına zarar vermeye dair düşünceleri varsa en yakın emniyet birimine veya sağlık kuruluşuna başvurmalı. Ancak kriz durumu geçtikten sonra online terapi alabilir. Tanı konulması veya ilaç tedavisi gerektiren durumlarda bir psikiyatriste danışılması gerekiyor. 18 yaşından küçükseniz online terapiden yararlanamazsınız.

* Ücretlendirme nasıl?
Online terapi; terapistle yüz yüze görüşmeye göre daha hesaplı. Yazışarak terapinin saat ücreti 80 TL, görüntülü terapinin ücreti ise 120 TL. Ücret bankadan havale ile ödenebiliyor.

* Depresyon oranımız beşte bir!
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün 32 ilçede sağlık ocağına başvuran toplam 500 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre her beş kişiden biri psikiyatrik bir hastalık tanısı alıyor. Bu da Türkiye çapında düşünüldüğünde 15 milyon kişi demek. Yine aynı araştırmaya göre görülen hastalıklar arasında birinci sırada depresyon, ikinci sırada anksiyete bozuklukları ve üçüncü sırada ise psikotik bozukluklar yer alıyor.

YÜZ YÜZE TERAPİYE KIYASLA HESAPLI

* Evinizden veya ofisinizden çıkmadan terapi alabilirsiniz.
* İşitme ve/veya konuşma engeliniz varsa ve işaret dili bilen bir terapist bulamıyorsanız siz de yazışarak bu uygulamadan yararlanabilirsiniz.
* Yurtdışında yaşıyorsanız ve Türkçe konuşan bir terapist bulmakta güçlük çekiyorsanız dünyanın neresinde olursanız olun Türkçe konuşarak terapi alabilirsiniz.
* Bazı insanlar yüz yüze konuşmaktansa, uzmanla internet üzerinden konuşurken kendilerini daha rahat hissedebiliyorlar. Bir terapistin muayenehanesine girerken yaşanan görülme ve yargılanma korkusu yoktur.
* Seans saatleri çok daha esnektir. İş saatleriniz dışında açık bir muayenehane bulamasanız da terapistinize akşam saatlerinde ve hafta sonları da ulaşabilirsiniz.
* Ücretleri yüz yüze terapiye kıyasla daha hesaplıdır.
* Konuşarak kendini ifade etmektense yazışmayı tercih edenler için uygundur.
* E-posta ile danışmanlıkta, danışan e-postayı yazmaya istediği kadar vakit ayırabilir, zaman kısıtlaması yoktur.
* Yaşadığınız bölgede gidebileceğiniz bir terapist yoksa sizi yolculuk derdinden kurtarır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Temmuz 2009

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.