BRONZLAŞIRKEN DİKKAT!

Anneyizbiz

Güneşlenmenin yararları yıllarca konuşuldu, ancak yapılan bilimsel ve klinik çalışmalar bunu yalanlıyor.


Güneşlenmenin yararları yıllarca konuşulmuş olup, yapılan bilimsel ve klinik çalışmalar bunun doğru olmadığını artık ispatlamış bulunmaktadır.

Güneşin zararlı etkileri uzmanlarca sürekli vurgulanmasına rağmen, insanların güneşe hayranlık duyması, bronzlaşmak için çaba harcaması vazgeçilmez bir tutku haline gelmiş bulunmaktadır.

Güneşin Zararlarını Şöyle Özetleyebiliriz:

• Deri kanseri oluşmasına neden olur.

• Deri yaşlanmasına hızlandırır.

• Deri yanıklarına neden olur.

• Bazı romatolojik hastalıkların ortaya çıkmasını sağlar.

• Benlerin ve güneş lekelerinin artmasına neden olur.

• Güneş alerjisi, güneş zehirlenmesi (fototoksik) reaksiyonlarına yol açar.

• Bazı deri hastalıklarına zemin hazırlar.

• Ciltte renk değişikliklerine neden olur.

BRONZLAŞMA DERİ HÜCRELERİNDEKİ BOZULMANIN HABERCİSİDİR

Yazın tatil yapılır, deniz, havuz, kum üçlüsü yaz tatilinin olmazsa olmazlarıdır. Tatil dönüşünde bronz ve sağlıklı gibi görünen deri aslında hasara uğramış deridir. Derinin maruz kaldığı güneş ışınları, hücrelerin ölümüne neden olurken, deri savunma mekanizmasını çalıştırır. Savunma mekanizması deri renk hücrelerini ve bağışıklık hücrelerini daha fazla çalışmaya sevk eder, bunu yapmazsa daha fazla hücre ölümü olacaktır. Bronzlaşmak denilen ve hoş görüntü sağlayan sistem aslında DNA’sı yavaş yavaş bozulan hücrelerin habercisidir. Bunlarda uzun vadede kanser hücresi geliştirmeye elverişli hücrelerdir. Bu mekanizmada renk değişiklikleri bize kişinin ne kadar etkilendiğini gösteren bir ipucudur.

Alacalı görüntü: Kişinin daha fazla etkilendiğini, özellikle çocukluk ya da gençlik döneminde sulu yanık geçirdiğinin göstergesidir ki deri kanseri riskleri yüksektir. Bu kişiler genelde açık tenli ya da sarışın deri tipine sahiptir. Özellikle genetik olarak benli yapıya yatkınlık varsa kanser riskleri daha da artar. Her yıl tatil sonrası yeni benleri gelişir, ya da mevcut benlerinde büyüme oluşur.

Çillenme: Açık tenli, kızıl, sarışın ten rengine sahip kişilerde oluşur. Genç yaşlarda sadece kozmetik problem olarak rahatsızlık oluşturur. Fakat ileriki dönemlerde daha büyük şekle bürünür. Çok nadiren de olsa bu lezyonlar üzerinden kanser gelişimi gözlenmiştir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.