BU HÜCRELER GÜLDÜRÜYOR

Beyinde esprileri anlamlandırmayı sağlayan bazı güldürü hücrelerinin olduğu keşfedildi. Uzmanlar bu bulguya, sara hastalarına The Simpsons’ı seyrettirirken tesadüfen ulaştı.

İnsan beyninde, mizah anlayışını şekillendiren, yapılan esprilere karşı harekete geçen bir grup güldürü hücresi keşfedildi.

Weizmann Bilim Enstitüsü ile Kalforniya Üniversitesi’nden araştırmaların gerçekleştirdiği benzersiz bir deneyde, dünyaca ünlü ve mizahî yönü ağır basan çizgi film The Simpsons’ı seyreden insanların beyinlerindeki bir grup hücrenin, yapılan espriler karşında
harekete geçtiği belirlendi. Bunun yanında söz konusu hücrelerin, çizgi dizinin aynı bölümü ya da farklı bir bölümü izlenirken de yeniden tepki verdiği ortaya kondu.

NEYE NİYET NEYE KISMET • Belki de hiç akıllarına gelmeyen bir buluşa imza atan araştırmacılar, sara hastası 13 kişiden oluşan bir gruptaki kişilerin beyinlerine, aynı zamanda bir monitöre bağlı olan bazı elektrotlar taktı. Bunun ardından da gruba, The Simpsons’ın da aralarında bulunduğu 48 farklı televizyon programı seyrettirdiler. Aslında çalışmayı yürüten uzmanların asıl amaçları bu kişilerin sara nöbetlerinin nasıl başladığını belirlemekti. Ancak, sara hastalarının bazı beyin hücreleri 48 programdan herhangi birini seyrederken saniyede birkaç kez tepki verdi, sıra The Simpsons’a geldiğinde saniyede tam 15 kez harekete geçtiği tespit edildi. Bu hücrelerin The Simpsons’daki kadar olmasa da, komedi dizisi Seinfeld’de de uyarıldığı ve tepki verdiği belirlendi. Söz konusu hücreleri inceleyen araştırmacılar, bunların insanlardaki mizah anlayışını şekillendiren ve yapılan
esprileri anlamlandırmalarını sağlayan “güldürü hücreleri” olduğunu saptadı.

ÇIĞIR AÇACAK KEŞİF • İsrail’in Rehovot kentinde bulunan Weizmann Bilim Enstitüsü’nde görevli olan Dr. Hagar Gelbard-Sagiv, Kalforniya Üniversitesi’nden Prof. Itzhak Fried ve meslektaşlarının gerçekleştirdiği ortak çalışmanın Nöroloji biliminde yeni bir çığır açacağı belirtiliyor.

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Eylül 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.