BU İLAÇLAR BAĞIMLILIK YAPMAZ

Bugün

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde tüm dünya üzerinde en sık görülen hastalık depresyon olacak.

Depresyonun yaygınlığı ve tanınmasının artmasıyla birlikte, depresyonu tedavi etmeye yönelik ilaçların da sayısı artmaya başladı. Günümüzdeki modern ilaçlar sayesinde, artık psikiyatrlar bir terzi gibi hastaya göre tedaviye şekil verebiliyor.

TEDAVİDE BAŞARI YÜKSEK

Depresyonun beyinde yaptığı değişiklikler daha iyi anlaşıldıkça farklı depresyon tiplerine yönelik modern ilaç tedavileri de geliştirilmeye başlandığını söyleyen Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Barış Önen Ünsalver, "Özellikle son 20 yıldır piyasada kullanımda olan antidepresan ilaçlar tedavide oldukça başarılı. Buna rağmen halen hastaların ve toplumun genelinde depresyon ilaçlarıyla ilgili korkular mevcut. En başta gelen korkulardan birisi de ilaçların bağımlılık yapacağı yönünde. Depresyon ilaçları bağımlılık yapmamaktadır" dedi.

ŞİKAYETLER GEÇİNCE DE KULLANIN

İlaçlarla birlikte depresyon şikayetleri geçtikten sonra en az 6 ay daha ilaç kullanmaya devam edilmesi gerektiğini kaydeden Ünsalver, ancak bu sürenin her hasta için değişkenlik gösterebileceğinin de unutulmamasını istedi. Ünsalver, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin ilk defa depresyon geçiren ve ilaç tedavisinden fayda gören bir kişinin tedavisi sırasında stresli olaylarla sık sık karşılaşmak zorundaysa stres yaratan olay bitene kadar ilaca devam etmesi gerekecektir. Bu nedenle depresyon tedavisi sırasında doktor muayenelerine düzenli olarak gitmesi önemlidir" diye konuştu.

ETKİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR

Bazı hastaların ilaç tedavisine başladıktan hemen sonra etki görmeyi beklediklerini aktaran Ünsalver, " 3-4 gün ilaç kullandıktan sonra faydasız olduğunu düşünüp ilaçlarını kesen ve doktorunu değiştiren hastalar var. Depresyon ilaçlarının etkisi en erken 10-15 gün içerisinde başlar. Tahammül edilemiyorsa ilacı kesmek yerine hekimle görüşüp bir çözüm aranmalıdır" dedi.

DANIŞMADAN KESMEYİN

Hastaların bazılarının tedaviden fayda gördüklerini hissedince doktorlarına danışmadan kendiliklerinden ilaçlarını kestiklerini kaydeden Ünsalver, "Bu durumda kısa bir süre sonra depresyon belirtileri yeniden ortaya çıkıyor ve hasta ilaca bağımlı hale geldiği için depresyonun tekrarladığını sanıyor. Oysa burada belirtilerin tekrarlamasının sebebi, hastanın tedavisinin tamamlanmamış olmasıdır" ifadesini kullandı.

İLAÇ GÜÇSÜZLÜK DEĞİLDİR

İlaç kullanmayı güçsüzlük gibi gören hastaların da olduğunu aktaran Ünsalver, "Hastaların yakınları da 'Senin neyin var ki, ilaç kullanacaksın. Kendi kendinin doktoru ol' gibi sözlerle bu düşünceyi destekliyorlar. Apandisit nedeniyle ameliyat olmak ne derecede güçsüzlükse, depresyon için ilaç tedavisi görmek de o derecede güçsüzlüktür" ifadesini kullandı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Ekim 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.