Çekingenlik önemli bir belirti olabilir

Çekingenlik önemli bir belirti olabilirBazı sosyal fobikler insanlarla iletişim kurmaktan değil daha çok ilk intibadan çekindiği izlenimi verirler. Eşiyle ve yakınlarıyla düzgün konuşan, herkesin takdir ettiği bir insan olmasına rağmen dışarıya karşı çok çekingen olabilmektedirler.

"Acaba o kişi hakkımda ne düşünür, beni küçümser mi?' gibi sorular aklımdan çıkmıyor"

Bu kişiler ilk iletişimi kurduktan sonra son derece güzel bir ilişki sürdürebiliyorlar ama ilk intiba konusu onları çok kaygılandırır. Aslında tanışmadan çok daha önemlisi bir ilişkiyi devam ettirebilme yeteneğidir. Kişi kendisini ilk intiba konusundaki düşüncelerle germemelidir çünkü o düşünceler kaygılandırıcıdır. Böyle olursa karşınızdaki kişi henüz sizi tanıma fırsatı dahi bulamadan siz o kişi hakkınızda yargıya varmış gibi kendi kendinizi mahkum etmiş olursunuz.

Kişiye ağır gelen olaylar bilinçaltına atılır

İnsanlar arası ilişkilerde göz teması çok önemlidir. Karşıdaki kişiyi dinlerken onun gözlerinin içine bakmak o kişiye değer verdiğinizi gösterir. Bu sağlıklı bir iletişim şeklidir. Kendine güven duymamak son derece önemli bir sorundur. Kişinin güveni genelde yaşanan bazı olaylar sonunda azalmaya başlar.

Yaşanan bazı olaylar, geçmişteki birtakım olumsuz tecrübeler kişinin kendine olan güveninin azalmasına sebebiyet vermiş olabilir. Böyle olumsuz yaşantılar bazen üzeri kapatılarak bilinçaltına atılabilir. Bunlar bir şekilde açığa çıkarılmalıdır. Ancak kişi zaten kendisine ağır geldiği için bu olayları bilinçaltına atmıştır. Böylesi durumlar bir psikoterapist ile yapılan görüşme sırasında uygun terapitik yaklaşımla ortaya çıkar ve kendi yerini bulur. Bu nedenle profesyonel bir yardım almayı öneririm.

Sosyal fobik hak etmediklerini yaşadığını düşünür

Bazı sosyal fobikler başkalarınca eleştirilmeye, olumsuz bir bakış açısı ile değerlendirilmeye ya da çevrelerince reddedilmeye karşı aşırı bir hassasiyet gelişmiştir. Kişinin hassasiyeti arttıkça algılamaları da çarptırılmış hale gelebilir. Bazen bu algılamalar patolojik boyuta varıp bambaşka bir psikiyatrik bozukluğa sebep olabilir. Sonuçta kişi "Ben bunları hak etmiyorum, ama bunları yaşıyorum" derken, "Hayır, bunları bana başkaları yaşatıyor, aslında suçlu onlar" diyerek hatayı başkalarında aramaya başlar. Oysa ki tek suçlu artan hassasiyet duygusudur. Bu nedenle işler iyice karışmadan, duygular birbirinin içine girmeden mutlaka profesyonel bir yardım alın.
UZM. DR. SEMRA BARİPOĞLU
UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK

KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=36833


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Ağustos 2008

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.