Cinsel Sağlık Hakkında
Cinsellik
Anatomik cinsiyeti, biyolojik yapıyı, hormonları ve üremeyi kapsayan bu kavram, aslında oldukça geniş bir konudur. Daha çocukluk döneminde gelişmeye başlayan cinsel kimlik, hem cinsel yaşamın hem de sosyal hayatın kalite düzeyini belirleyici unsurlarından biridir.
Cinsellik Nedir?
Çok kapsamlı bir kavram olması nedeniyle cinsellik nedir sorusunun tek bir cevabı yoktur. İnsanların her biri, bu kavramı kendine göre tanımlar. Tanımlama sürecini ise;
● Kişinin cinsiyeti,
● İçinde yaşadığı toplum,
● Sahip olduğu inanç gibi birçok faktör etkiler.
Halk arasında seks olarak da tanımlanan bu kavramın, çocukluk yıllarında doğru bir şekilde bireylere anlatılması gerekir. Aksi takdirde cinsel kimliğini kazanamayan birey seks konusunda sağlıklı ve iyi hissetmek yerine, utanç ve suçluluk hissedebilir.
Bu nedenle cinsel yargıların öğrenilmesi ve bunların değerlendirilmesi konusunda önyargılı davranmak yerine, çok daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için doğru bilgiler eşliğinde kendimizi geliştirmeliyiz.
Cinsellik Eğitimi Nasıl Olur?
Çocuklara ve gençlere üreme organlarının gelişimi ve işlevi ile ilgili bilgileri doğru bir şekilde vermek amacıyla gerçekleştirilen cinsellik eğitimi, sadece biyolojik temellere dayandığı için yeterli değildir. Cinsel konularda bireylere verilen psikolojik destek, cinsel yaşam üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir.
Bu nedenle çocukluk döneminin başlarında sevgi, bağlılık, beğeni gibi psikolojik süreçlerin gelişimine destek olunmalıdır. Kısacası cinsel eğitim çok yönlüdür ve oldukça zor bir süreci kapsayan eğitim şeklidir. Bu nedenle cinsellik üzerine verilen eğitimler doğru zamanda doğru yöntemlerle gerçekleştirilmelidir.
Çocuğun cinsel gelişiminde anne babanın rolü nasıl olmalıdır?
Çocuklarda cinsel gelişim, Anne babanın, kendi cinsiyet rollerini sağlıklı olarak sergileme becerileri, çocuklarını yetiştirme stilleri de, çocuğun cinsel gelişiminde en önemli çevresel faktördür ve doğumdan erişkinliğe kadar her yaşta etkilidir. Çocuğun bakımı ile yakından ilgili, besleyici olmayı, model olmayı başarabilen anne babalar, bu noktada çocuğa daha yararlı olmaktadırlar.
Cinsellik Eğitimi Çağı Ne Zaman Başlar?
Cinsellik eğitimi çocukluk çağının başlarında kendini göstermelidir. Henüz 2 ile 4 yaşları arasında kendi vücudunu tanımaya çalışan çocuk, özellikle cinsel organına karşı ilgilidir. Bu süreçte cinsel organına dokunduğu zaman azarlanan çocuk, cezalandırıldığını hisseder ve ebeveynlerine kızdığı için bu davranışı tekrarlamakta ısrar eder. Bununla birlikte çocukta suçluluk duygusu da gelişmeye başlar.
Bu nedenle çocuğa kızmak ya da onu azarlamak yerine, çocuğun anlayabileceği şekilde kız ve erkek çocuk arasındaki cinsel farklılığı biyolojik açıdan anlatmak gerekir.
Küçük yaşlarda başlayan bu eğitim;
● Okul öncesi cinsel eğitim,
● İlköğretim çağı cinsel eğitim,
● Ergenlik dönemi cinsel eğitim,
● Yetişkin dönemi cinsel eğitim gibi farklı dönemlerde ve farklı şekillerde gerçekleştirilir.
Cinsellik Eğitiminin Kişilik Oluşumuna Katkıları Nelerdir?
Bir bireyin cinsel kimliğini en iyi şekilde kazanabilmesi için olmazsa olmaz bir ihtiyaç haline gelen cinsel eğitim, başarılı ve kaliteli bir yaşam için en önemli unsurlar arasındadır. Cinsel eğitimin kişilik oluşumuna katkıları ise şu şekilde sıralanabilir:
● Mutlu ve sağlıklı bir yaşam sunar.
● Bilgisizlik ya da yanlış bilgi nedeniyle depresyon gelişimini önler.
● Zihin açık olduğu için dikkat dağınıklı gibi sorunlar çıkmaz. Çalışma verimli olur.
● Sosyal hayatın gelişmesini sağlar. Bireyin kendine güveni artar.
● Mutlu bir evlilik yapılmasını sağlar.
Yetişkinlerde Cinsellik Nasıldır
Yetişkinlerde cinsellik, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için oldukça önemlidir. Bir ilişkide cinsel doyumun olması ve hem fiziksel hem de ruhsal ihtiyaçların karşılanması, kaliteli bir yaşam için büyük bir gerekliliktir.
Bu ihtiyaçların ne derecede karşılandığı, bireyleri ebeveynlikleri üzerinde de etkilidir. Eğer yetişkinler arasındaki cinsel yaşamda yetersizlik söz konusu olursa;
● İletişim,
● Güven,
● Sevgi gibi psikolojik durumlarda da problem yaşanır. Bu da aile içerisinde huzursuzluğa ve mutsuzluğa neden olur.
Bu nedenle günümüzde cinsel yaşamlarında problemi yaşayan çiftler için çok sayıda çeşitli uygulamalar geliştirilmiştir. Örneğin;
● Çift terapisi,
● Aile terapisi,
● Bireysel terapi gibi destek arayan birçok birey mevcuttur.
Bu tür desteklerin en doğru yöntemlerde uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Ayrıca Terapilerin dışında cinsellik testleri, cinsellik kitapları ve cinsellik ürünleri de cinsel hayatı düzenlemeye yardımcı olan destekleyici yöntemler arasındadır.
Cinsel İşlev Nedir?
Cinsel hayatın sağlıklı ve doyurucu olabilmesi için;
● Biyolojik,
● Psikolojik,
● Sosyokültürel açıların tamamı üzerinden değerlendirilmesi gerekir.
Bir bütün olarak ele alınması gereken cinsel hayat, yaşamı birçok açıdan etkiler. Bu nedenle doğru bilinen yanlışlar bireyin kişilik gelişimini, iletişimini ve sevgi paylaşımını olumsuz etkiler. Bu tür olumsuzluklar ise bireyin cinsel işlevinde problemler yaratır.
Cinsel birlikteliğin hem nörofizyolojik ve psikolojik olarak başarılı bir süreç haline gelebilmesi için bireyin hormonlar tarafından motive edilmesi gerekir. Bireylerin cinsel uyarana karşı gösterdiği fizyolojik tepki ise 4 farklı evrede incelenir. Bunlar şu şekildedir:
● Uyarılma Evresi (Erotik duygu ve düşüncelerin ilk olarak ortaya çıktığı süreç)
● Plato Evresi (Cinsel uyaranın sürdürüldüğü ve heyecanın arttığı süreç)
● Orgazm Evresi (Kısa süreli olmasına rağmen hazzın en yoğun hissedildiği süreç)
● Çözülme Evresi (Cinsel birlikteliğin son evresidir ve bedendeki fizyolojik değişikliklerin kaybolduğu süreçtir.)
Cinsel sorunlara yol açan beş duygu
Bastırılan duygular cinselliğin düşmanıdır. Cinsel sorunu olan kişilerde kendini belli eden bastırma savunma mekanizması 5 tip sıkıntıya yol açar.
Cinsel İşlev Bozuklukları Nelerdir?
Genel olarak cinsel işlev bozuklukları 3 farklı grupta incelenir. Bunlar şu şekildedir:
● Parafililer
Bireyin yoğun fantezi ve anormal arzular içinde olmasıdır. Bu gruba giren bireylerin bu yoğun arzuları farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin; herhangi bir objeye, hayvana, çocuğa ya da ölüye karşı şehvet duyulabilir.
● Cinsel Kimlik Bozuklukları
Bireyin kendi biyolojik cinsiyetini kabullenmemesi ve bundan rahatsızlık duyması şeklinde ortaya çıkar.
● Cinsel İşlev Bozuklukları
Bu tür bozukluklar kadınlar ve erkekler arasında ortaya çıkan en yaygın sorunlardır. Bu bozuklukların başlıcaları şu şekildedir:
○ Cinsel istek azlığı,
○ Cinsel tiksinti bozukluğu,
○ Vajinismus,
○ Ağrılı cinsel birleşme,
○ Sertleşme güçlüğü,
○ Erken boşalmadır.
Cinsel işlev bozukluklarının belirlenmesi amacıyla oluşturulan birçok cinsellik testi vardır. Uygulanan test sonuçlarına göre teşhis konarak, tedavi sürecine en kısa sürede başlanır.
Cinsellik Testinde En Çok Yer Alan Sorular Nelerdir?
Cinsellik testi, cinsel işlev bozukluklarının kısa süre içerisinde belirlenmesi ve değerlendirilmesi için gerçekleştirilir. Bu testler çeşitlilik gösterse de, bazı sorular bu tür testlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
● Cinsel açıdan ne derece isteklisiniz?
● Cinsel açıdan ne kadar kolay uyarılırsınız?
● Ne kadar kolay orgazm olursunuz?
● Vajinanız ilişki sürecinde ne kadar kolay ıslanır ya da nemlenir?
● Orgazmınız tatmin edici midir?
● Cinsel organınız kolayca sertleşir ve bu sertliğini sürdürür mü?
Bu kaygı cinsel hayatınızı bitirmesin
Sürekli görünüşünüz ve yataktaki performansınız hakkında dertlenmek sinirlerinizi bozabilir. Bu kaygılar cinsel hayatınızı bitirmesin...
Testlerde bulunan bu tarz sorulara genellikle;
● Oldukça Kolay
● Çok Kolay
● Biraz Kolay
● Biraz Zor
● Çok Zor
● Asla gibi cevaplardan biri verilir. Her bir cevabın karşılığında belirli bir puan alınır. Elde edilen toplam puana göre ise değerlendirme yapılır.
Paylaş