ÇOCUĞUM NEDEN BAŞARISIZ
NP GRUP
Bu soruların cevabını Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Çocuk Psikoloğu Uzm. Psikolog Aynur Sayım cevapladı.
Sayım çocuklarda karne heyecanının dorukta olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Çocuk ister iyi, ister kötü karne getirsin, ailelerin çocuklarına verdikleri tepkiler onu sevdikleri yönünde olmalı.Güzel karne tabii ki ödüllendirilebilir.Fakat çocuğun karnesi kötü geldiğinde cezalandırmak çocukta suçluluk duyguları-kendine güvensizlik ve kaygıyı artırır. Ailelerin karneye ve başarıya yüklediği anlam burada öne çıkıyor. Çocuğun başarısızlığının pek çok nedeni olabilir.
OKUL BAŞARISIZLIĞININ NEDENLERİ:
Nörolojik-psikiyatrik Rahatsızlıklar ( Dikkat eksikliği/ Hiperaktivite Bozukluğu, Özel Öğrenme Güçlüğü,Depresyon, Epilepsi, Gelişim Geriliği, Zeka Engeli vb. )
Ailedeki sorunlar ( eşlerin geçimsizliği, aile tutumlarının farklı ya da yanlış olması, kardeş kıskançlığı,sosyo-kültürel ve ekonomik düzey, boşanmış aile vb. )
Okuldan kaynaklanan sorunlar ( Öğretmenin etkili öğretmenlik yetilerine sahip olmaması, okulun koşulları vb. )
NE YAPILMALI ?
Tüm bu sorunlar, çocuğun okulda başarısız olmasına neden olabilir.Öncelikle yapılması gereken, sorunun sebebini bulmak ve çocuğun karşısında değil, yanında olunduğu hissettirilerek işbirliği ile sorunu çözmeye çalışmaktır.Bu tür sorunlarda, uzman bir kadronun desteği alınmalıdır.Nörolog-psikiyatrist-psikolog-aile-öğretmen işbirliği gereklidir.
Çocuğa ceza vermek, eleştirmek, diğer çocuklarla kıyaslamak,onun,kendine güvenini azaltacak ve kaygı duymasına neden olacaktır.Karne ile ya da sınav notları ile ilgili yalanlar gelebilecek, toplantı tarihleri, sınav günleri size haber vermekten çekinecektir.Çünkü sizin tepkinizden korkacaktır.Çocuğunuzun size karşı dürüst olması için, ona güven vermelisiniz.Aile içi iletişimi artırmalısınız.Tutumlarınızı gözden geçirmelisiniz.
AİLELERE ÖNERİLER :
1- Karne tarihi gelmeden önce sürekli karnenin nasıl geleceğinden ve beklentilerinizden bahsetmeyin.
2- Mutlaka iyi bir karne beklediğinizi vurgulayıp, çocuğunuzun korku ve kaygı duymasına neden olmayın.
3- Onu diğer çocuklarla, kardeşiyle kıyaslamayın.Hoş olmayan küçük düşürücü ifadeler kullanmayın.
4- Sonuç ne olursa olsun onu sevdiğinizi vurgulayın.
5- Karne notları kötüyse ki siz okul ile yakın işbirliği içindeyseniz bundan haberdarsınız, başarısızlığın nedenlerini araştırın.Sorun sizin çözemediğiniz derecedeyse, bir uzmandan yardım alın.
6- Karne notları çok iyiyse de gereğinden fazla ilgi göstermeyin. Fazla onay davranışı da kaygıyı artırır.Ödül kullanıp, teşekkür edebilirsiniz.
7- Başarının tek göstergesi karne değildir.Çocuğun çabası varsa, motivasyonu yüksekse bu davranışını onaylamalısınız.Başarılı olduğu konuları vurgulayın ve ön plana çıkartın.Sorun olan alanlarda birlikte çözüm yolu arayın.
8- Ara tatilde çocuğunuzun dinlenmesini sağlayın.Tatiller bunun içindir.Karne zayıf olduğu için, tatil boyunca ders çalıştırmayın.Kitap okuması ve yoğun olmayan bir tekrar yapması yeterlidir.Aktif etkinlikler planlayın ve ona zaman ayırmaya çalışın.
Paylaş