ÇOCUĞUNUZLA SOHBET EDİN
Marie Claire
Çocuğunuz konuşmuyor mu? İşte size bu hassas konuda neleri yapıp neleri yapmamız gerektiği hususunda ipuçları:
Kim çocuğu okuldayken neler yaptığını merak etmez ki? Kiminle yemeğe oturduğundan ne yediğine, oynadığı oyunlardan derslerdeki durumuna kadar her şey hakkında bilgi sahibi olmak isteriz.
Tüm gün boyunca ne yaptıklarını öğretmenlerinin ağzından dinlemenin yanı sıra bir de kendilerinden dinlemek isteriz ama çocuklarımızla sohbet etmek bazen sanıldığı kadar kolay olmayabilir.
Çocuklarımız okuldayken arkadaşlarıyla sorun yaşayabilir ve bunu bize göstermemeye çalışabilirler. Bu yüzden çocuklarınızla geçirdikleri gün hakkında konuşmak ve sorunlarını bizimle paylaşmasını sağlamak durumundayızdır.
İşte size bu hassas konuda neleri yapıp neleri yapmamız gerektiği hususunda ipuçları:
Eğer çocuğunuza "Günün neler yaparak geçti?" veya "Bügün neler yaptın?" gibi sorular sorarsanız genelde tüm ailelerin aldığı klasik cevaplardan alırsınız: "Her zamanki gibi, değişik bir sey yok" ya da "Hatırlamıyorum". Sizi bu tarz cevaplarla oyalayabilirler. Bu tarz soruların yerine onunla ilk defa konuşmaya çalıştığınız bu dönemlerde spesifik olmayan sorular sormakta fayda vardır.
Sizinle konuşmaya alışıp kendi isteğiyle iletişim kurmaya başladıktan sonra daha fazla detay alabileceğiniz soruları sorabilirsiniz. Açık uçlu sorular sorarak sohbeti istediğiniz noktalara çekebilirsiniz.
İlk zamanlardaki tavrınız ve hareketlerinizin bu tarz sohbetlerden ileriye gitmemesine özen gösterin. Özellikle okuldan henüz gelmişken, yemek yerken ya da oyun oynarken soru sormaktan kaçının.
Eğer size bir şeyler yolunda gitmiyormuş gibi görünüyorsa, geçirdiği gün ile ilgili ağzından laf almaya çalışabilirsiniz. Ona kendi geçirdiğiniz gün hakkında bigi verirseniz sizinle sohbet esnasında hem ona vereceği cevaplar hakkında örnek teşkil etmiş olursunuz hem de daha sıcak bir sohbet içine çekersiniz. Mesela " Bugün benim için zor bir gündü ama en sonunda bitti. Senin günün nasıldı? Sen de benim gibi zor bir gün geçirmedin umarım " vb.
Eğer çocuğun, sorularınız karşısında endişeli ve stresli olduğunu farkederseniz ona biraz daha zaman tanımalısınız. Böyle bir durumda onu konuşmaya zorlarsanız istediğiniz sonuca hiç bir şekilde ulaşamazsınız.
Unutmayın eğer çocuğunuz onunla yaptığınız konuşmadan memnun ve mutlu bir şekilde ayrılırsa sizinle her ihtiyaç duyduğunla konuşmak isteyecektir . Böylelikle hem size hem kendine güveni artacaktır.
Onların da bazen kötü dönemler yaşadığını, bizlere ihtiyaç duyduğunu ve bu dönemde yapılan yanlışların kötü sonuçlar doğuracağını unutmayın.
En değerli varlıkları olan çocuklarını ilk defa okula göndermiş anne babalar tabii ki çoçukları hakkında endişelenmekte haklılar. Fakat bu duygularımızı abartmamakta ve çocuklarımızı sonu gelmez sorularımızla bunaltmamakta fayda var.
Paylaş