Çocuk bekleyen anneler dikkat!
Kanadalı bilim insanlarının 145 bin 500 hamile kadın üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma hamilelik sırasında antidepresan kullanan anne adaylarının otistik bir çocuk sahibi olma riskinin iki katına çıktığını gösterdi.
OTİZM NEDİR?
Otizm doğuştan gelen ve bireyin hayatı boyunca devam eden ciddi bir gelişim bozukluğudur. Bir ruh hastalığı değil, nörolojik bir bozukluktur. Beynin yapısını ve işleyişini etkileyen sinir sistemindeki sorunlardan kaynaklanır ve yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkar. Otizme her çeşit toplumda, ailede, ırkta rastlanmaktadır. Erkeklerde dört kat daha sık görülmektedir. Otizm neden olur? Otizmin neden olduğu kesin bilinmemekle beraber, çeşitli faktörler üzerinde durulmaktadır. Bunların başında genetik ve çevresel faktörlerden de söz edilebilir. Araştırmalara göre, bazı genetik bozukluklar kalıtımsaldır, bazıları ise kendiliğinden ortaya çıkar fakat ne yazık ki bu genetik bozukluklar hamilelik sırasında teşhis edilemez. Çevresel faktörleri araştıran bilim insanları ise virüs enfeksiyonları, hamilelik sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar, beyin hasarları ve zehirli kimyasallar üzerinde durmaktadır. Otizmin nedenleri ile ilgili zaman zaman yeni teoriler öne sürülmektedir. Geçmiş yıllarda anne-baba davranışlarının, son yıllarda da bazı aşıların otizme neden olduğu ortaya atılmıştır. Bilimsel araştırmalar her iki teorinin de geçerli olmadığını kanıtlamıştır.
Montreal Üniversitesi’nden uzmanlar, annesi hamilelik sırasında antidepresan kullanan her 82 çocuktan birinin otizm hastası olduğunu belirtti. Bu oranın antidepresan kullanmayan kadınlar arasında ise %87 daha az olduğu açıklandı.
BEBEĞİNİZDE BU BELİRTİLER VARSA OTİZME DİKKAT!
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Profesör Bérard, beyindeki seratonin seviyesini artıran antidepresanların rahimdeki bebeğin gelişimini etkilediğini düşündüklerini söyledi. Daily Mail’e konuşan araştırmacı “Rahimdeki fetüsün beyninin geliştiği dönemde kullanılan antidepresanların otizm riskini artırıyor olması biyolojik açıdan mümkün. Çünkü serotonin doğum öncesinde de sonrasında da gelişim süreçlerinde etki yaratıyor” dedi.
1998-2009 yılları arasında Quebec’te yaşanan tüm hamilelikleri inceleyen araştırmada elde edilen bulgular JAMA Pediatrics isimli akademik dergide yayınlandı.
AFP
Paylaş