ÇOCUK TERAPİDE NELER YAŞAR
DR.SERDAR ALPARSLAN
PSK.YASEMİN KALKAVAN
Bilişsel davranışçı terapi yapılmaktadır.
Ailede ortamı düzenlemek için aile danışmanlığı yapılmaktadır. İkinci aşama da çocuklarla yapılan tedaviler vardır. İlk önce özgüven kazandırma çalışmaları yapıyoruz. Çocuğa bir ödev veriyoruz. Bunun için belirli bir dakika veriliyor ve yapınca ödül alıyor. Aferin deniliyor sonra ikinci ödeve geçiliyor. Genelde bunlar kağıt kalem üzerine yapılan ödevler oluyor ya da iletişim becerilirini artırıcı şeyler olabiliyor. Bir hikaye okunuyor ve sonucu tahmin edilmeye çalışılıyor. Çocuk her yaptığı olumlu davranış için ödül alırken yapamadıkları için bir şey almıyor.
Dürtüsel çocuklarda davranışını yapmadan önce dur ve düşün deniyor. Burada çocuk önce durmaya sonra düşünmeye sonra hareket etmeye alıştırılıyor. Çok hiperaktif olanlarda belirli dakikalar konuyor. Belirli parçalara bölünüyor zaman ve kısa ödevler veriliyor.
Tedavi aşaması
En fazla önde giden semptomu değerlendirip tedaviyi ona göre yönlendirmek lazım. En çok kullanılan uyarıcı ilaçlardır. Bunlar ters etki yapıyor hareketliliği azaltıyor. İlaç tedavisinin yan etkisi yok denecek kadar azdır. Aileler bunu bilmelidir. Çoğu aspirinden daha az zararlıdır.
Paylaş