Çocuklar dijital ortamı nasıl kullanmalı?
Ne için kullandıklarından bağımsız olarak, çocukların tabletlerin ya da akıllı telefonların başından ayrılmaları oldukça zordur. Ebeveynler de, hayatımızda her geçen gün daha fazla alan kaplayan teknolojinin çocuklarının gelişimi üzerindeki etkileri konusunda oldukça kaygılıdırlar. Başka bir deyişle, teknolojinin hayatımızdaki yerinin hızla değişmesi ve teknoloji ile iç içe büyümemiş ebeveynlerin çocuklarının teknoloji bağımlısı hayatları, ailelerin teknoloji kullanımının avantajları ve dezavantajları konusunda kaygılanmasına sebep oluyor.
American Academy of Pediatrics’de yayımlanan yeni bir rehber, ebeveynlerin bu kaygılarını giderebilecek yöntemler sunuyor. Bu çalışmaya göre yalnızca çocuklarınızın dijital medyaya ayırdığı zamana değil, aynı zamanda bu cihazların ne zaman, nerede ve nasıl kullanıldığına da dikkat etmeniz gerekiyor.
Çalışmada 2-5 yaş arası çocuklar için günlük medya kullanımının 1 saat ile sınırlandırılması ve bu kullanıma yüksek kalite programlama ya da ailece beraber izlenip vakit geçirilebilecek seçeneklerin dahil edilmesi gerekliliği belirtiliyor. Ayrıca görüntülü konuşmayı bir kenara bırakacak olursak, 18 aylıktan küçük çocukların dijital ortamlar ile etkileşim halinde olmalarından kaçınmak gerekiyor.
Dijital ortamlar farklı yaşlarda çocukların hayatlarının vazgeçilmez bir parçası oldu bile. Fakat yapılan bu çalışmada özellikle bu teknolojilerin çocukların gelişimini nasıl etkilediğine odaklanılıyor.
Araştırmacılardan Jenny Radesky’e göre; ‘’Üç yaşından büyük çocuklar için, araştırma oldukça katı. Susam Sokağı gibi yüksek kaliteli programlar çocuklara yeni fikirler kazandırılmasında oldukça faydalı olabilir. Fakat üç yaşın altındaki çocukların gelişmemiş beyinleri, ekranda gördüklerini gerçek hayata bilgi olarak transfer etmekte yetersiz kalıyor. Henüz dijital ortamlarla etkileşimin çocuklardaki bu transfer sürecine yardımcı mı yoksa engel mi olduğu çözümlenebilmiş değil.’’
Bu konuda bildiğimiz şeyler de var. Erken çocukluk, hızlı beyin gelişiminin görüldüğü bir dönem. Dolayısıyla çocukların oyun oynamaya, uyumaya, duygularını kontrol etmeye ve ilişkiler kurmaya daha fazla vakit ayırmaları gerekiyor. Araştırmanın önermesine göre aşırı medya kullanımı, çocukların bu önemli aktiviteleri yapmalarına engel olabilir. Yani medya kullanımı ile bu aktivitelerin sağlıklı dengesinin kurulması gerekiyor ve bu rehber bu dengenin kurulmasında yardımcı olabilir.
NEDEN EKRANA BAKMA SÜRESİNİ KISITLAMALIYIZ?
Dijital ortamlara çok fazla vaktin yanlış şekilde ayrılması, çocukların uyku kalitesini, gelişimlerini ve fiziksel sağlıklarını etkiliyor. Dijital medyanın okul öncesinde aşırı kullanılması ile vücut kitle indeksinin ciddi şekilde artması arasında da ilişki mevcut. Çalışmada önerilen şey ise, uyku zamanının bir saat öncesinde dijital ortamların kullanımını yasaklamak ve cihazları kapatmak. Ayrıca yemek saatlerinde ve ebeveyn-çocuk oyun saatlerini de bu ekranlar olmadan geçirmek gerekiyor.
HÜRRİYET
Paylaş