Çocuklar Neden Ebeveynleriyle Yatmak İsterler?

Uzman Çocuk Psikologu Aynur Sayım

Yapılan çalışmalarda ve bize gelen danışanlarımızda çocukların birçoğu ebeveynleriyle yatıyorlar. Bazı çocuklarda bu durum neredeyse yetişkinliğe kadar devam edebiliyor.

Aileler çocuklarını çeşitli nedenlerle yanlarında yatırıyorlar. Bunu bazen çocuk, bazen de ebeveynler talep edebiliyorlar.Anne-babalar genellikle çocuğun üstü açılmasın, üşümesin diye, özellikle bebeklik döneminde çocuğun kendi kontrolünde olmasını istedikleri için aynı odada ya da aynı yatakta yatabiliyorlar.

Çocuğun,  anne-babanın yanında yatma nedenleri farklı olabilir. Bu ihtiyaç yaş ve çocuğun duygusal gelişimiyle farklılıklar gösterebilir. Zaman zaman buna kontrollü bir şekilde izin verilebiliriz. Alışkanlık, bağımlılığa dönüşmemelidir.

NEDENLER NELER OLABİLİR ?

-Çocuk, korkuları nedeniyle kendini güvende hissetmek için  birlikte yatmak isteyebilir.
-Anne-babadan ilgi ve paylaşım ihtiyacı varsa yakın olmak isteyebilir.
-Ebeveyne bağlılığı varsa anne-babadan ayrılma kaygısı yaşıyorsa birlikte yatmak isteyebilir.
-Cinsel kimlik gelişimiyle ilgili ebeveyn birlikteliğini kıskanma- izin vermek istememe nedeniyle bunu isteyebilir.
-Kardeş doğumuyla birlikte çocuk, kardeş kıskançlığı yaşayabilir. Anne-babaya yakın olmak, onları kardeşiyle paylaşmak istemediği için birlikte yatmak isteyebilir.
-Fiziksel rahatsızlıklar döneminde anne-babaya daha çok ihtiyaç duyabilir.
-Veya anne ya da baba çocuğuna bağlı- aşırı korumacı olabilir. Anne-baba çocukla yatmak isteyebilir.

Bu durumda çocuğun bireyselleşmesini engellenir. Çocukta korkular ve kendine güvensizlik oluşabilir.

Yaş ve gelişim dönemleri ve çocuğun yaşadığı sorunun derecesi önemli olmakla birlikte, nedenler tespit edildikten sonra aşama aşama bu soruna çözüm getirilmelidir.

Sorun çözülmüyorsa,  bir uzman yardımı alınmalıdır. Öncelikle bir çocuk-ergen psikiyatristinin desteği, beraberinde  aile – çocuk- okulla yapılacak çalışmalarda psikolog desteği alınması gereklidir.

PRATİK ÖNERİLER NELER OLABİLİR ?

-Çocuğunuza mutlaka özel zaman ayırın. Bu zamanın kaliteli olmasına, iletişim içermesine dikkat edin. Yapacağınız etkinlik için istekli olduğunuzu hissettirin.
-Çocuk için kritik dönemler vardır.2-3 yaş, okula başlama, yaşantısındaki değişimler, cinsel gelişim dönemleri-kardeş doğumu-aile sorunları gibi- Bu dönemleri iyi takip edin. Yaşanan sorunlarda sabırlı ve bilinçli davranmaya çalışın.
-Anne-babanın kaygılı yapısı-korumacı ya da baskıcı tutumları da bu sorunu ortaya çıkarabilir. Evdeki stres çocuğun anksiyetesini artırır. Kaygı düzeyi yükselebilir, korkular oluşabilir. Anne-babanın ruhsal durumu ve tutumları son derece önemlidir. Sakin, sabırlı olun, sorunları birlikte çözmeyi teklif edin.
-Uyku öncesi ortamı sakinleştirin.
-Kapıyı aralık bırakmak, ışık bırakmak, çocuğun bir oyuncağıyla uyuması sağlanabilir.
-Çocuk uyuyuncaya kadar anne ya da baba yanında kalabilir( kitap okuyabilir vs.   )
-Onu anladığınızı hissettirin.
-Sorunun çözümüne aşama aşama gidilmeli- önce kaygı- korku çalışılmalı- sonra davranış çalışmaları ve ödüller kullanarak önce ayrı yatakta aynı odada, sonra ayrı odaya geçiş yapılmalıdır.
-Tabii, çocuğa baskı-yargılama yapılmamalı yanındayız mesajı verilmeli, ama açıklama yaparak  KARARLI olunmalıdır.

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Eylül 2002

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.