Çocuklar sporla büyüyor

Uzmanlara göre spor yapan çocuklar sosyal yaşamda ve okul hayatında daha başarılı oluyor.

Uzmanlara göre spor yapan çocuklar sosyal yaşamda ve okul hayatında daha başarılı oluyor.

cocuklarsporlabuyyuorSağlıklı, özgüveni yüksek, sosyal ve disiplinli nesiller yetiştirmek için çocukları küçük yaşta spora yönlendirmek, onları şimdiden geleceğe hazırlamak için atılacak en önemli adım. Uzmanlara göre spor yapan çocuklar sosyal yaşamda ve okul hayatında daha başarılı oluyor. P&G ve Türkiye Olimpiyat Komitesi, çocuklarını sporla büyütmek isteyen anneleri bir araya getirerek Olimpik Anneler hareketini başlatıyor.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Çocukların spora başlaması için en uygun dönemin 5 -7 yaş olduğunu anlatan uzmanlar, ailelere çocuklarını ilgi duydukları alanlara yönlendirmesini öneriyor. Okul başarısını iyi yönde etkileyen, disiplinli olmayı sağlayan aktivitelerin, çocukların sorgulayıcı düşünmelerini de sağladığını dile getiriyorlar. Temas içeren sporlarda mutlaka fiziksel yaşın dikkate alınması uyarısında bulunuyorlar. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. A. Haydar Demirel ve Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Okul Müdürü Prof. Dr. M.Kamil Özer, çocuklara en doğru becerinin kazandırılmasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

SPORLA HAYAT DİSİPLİNLİ HALE GELİYOR

Prof. Dr. A. Haydar Demirel (Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili): Türkiye’de erken yaşlarda çocukların fiziksel aktivitelere katılması çok önemli. Örneğin geçen yıl 600 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada 7-12 yaş aralığında atılan adım sayısı kızlarda 9 bin 733, erkeklerde 10 bin 973. Ancak istenilen rakamlar kızlarda 12 bin, erkeklerde 15 bin civarı. Ülkemizde çocukların yaklaşık yüzde 90’ı hareketsiz. Böyle olunca da küçük yaşlarda kolesterol, hipertansiyon gibi hastalıkların başlamasına şaşırmamalı. Öğrencilerin sabit oturmaması, hareket etmeleri şart. Bebeklikte yürütme dönemlerinde çocukların 30 dakika planlı, 30 dakika da kendiliğinden doğal yürümesi sağlanmalı. Okul öncesi dönemde ise parka gitsin, bisiklete binip, ders dışında aktivitelere katılsınlar. Eğitim döneminde günde bir saat hızlı yürüyebilir, koşabilirler. 2 -3 yaşlarında çocuk koşmak, zıplamak, sıçramak gibi bazı basit, temel hareketleri öğrenir ve yapar. Özellikle bazı becerilerin kazandırılmaya çalışılması için bu yaş çok erken. Erken dönemde parka gidebilir salıncakta sallanabilir, ailesinin kontrolünde havuzda su ile oyunlar oynayabilirler. 4-6 yaş arasında dans edip ip atlayabilir, hafif topları yakalamak, fırlatmak, iki tekerlekli veya arkada ek tekerleri olan bisikletlere binebilirler. 6 -7 yaşından sonra çocukların motor becerileri ve güvenlik duygusu artar. Artık takım sporlarına başlayabilirler. 3 gün kuvvet tarzı hareketler, yani bir yerlere tırmanmak gibi aktiviteler kas ve kalp sağlığı için önemli. Spor çocuklar için erken dönemde oyun olarak görülmeli. 3- 5 yaşında başarı beklenilmemeli. Örneğin futbol becerisi profesyonel ve spor olarak 2 biçimde ayrılıyor. Organize çalışmalar 10 yaşında normal ise 5‘te başlıyor. Yani ani karar verilen spor dalları için çocuğun en az 10 yaşında olması gerekiyor. Ayrıca takımda yer almadan önce bu alanda temel beceriler kazanmalı.

GENETİK FAKTÖRLER DİKKATE ALINMALI

Doğru sporun seçilmesinde örneğin genetik olarak anne babanın boyu uzunsa çocuğunda ileride böyle olacağını düşünüp basketbola yönlendirme yapılabilir. Suyu seviyorsa yüzme, hareket beceri, esneklik gelişmişse jimnastik olabilir. Bütün spor dalları için beceri, dayanıklılık, esnekliğe sahip olmak genel özellikler arasında yer alıyor. Çocuk önce yapacağı sporu sevmeli. Antrenmanların uzun olduğu dallar seçim sırasında iyi değerlendirilmeli. İleride profesyonel mi yoksa hareket amaçlı mı tercih edilecek, aile önce buna bakarak karar vermeli. Fiziksel gelişimlerinin uygun olduğu ortamlar seçilmeli. Örneğin basketbol, futbol, güreş gibi temas olan dallarda çocukların kronolojik yaşı değil beceri ve fiziksel yaşı dikkate alınmalı. Burada 5 -6 ay bile çok önemli olabiliyor. Eğer bu gözden kaçırılırsa başarısızlık olması durumunda motivasyon düşer ve ilgi azalır. Anne babanın birinci hedefi çocuğun keyif almasını sağlamak olmalı, sabırlı ve motive edici davranılmalı. Okulda, spor kulüplerinde veya mahallelerde arkadaşlarıyla spor yapmasına imkân verilmeli. Öğretmenin sevilmesi de gerekiyor. Tercih edilen aktivitenin güvenli olması, herkesi içine katması da onların gelişimine olumlu katkı yapıyor. Bunlar sayesinde çocuk sabırlı olmayı öğrenir, takım sporlarında paylaşım duygusu yaşar. Sağlıklı kemik ve kas oluşumu desteklenir. Düzenli spor yapanlar haftalık zamanı iyi kullanır. Ödevlerini iyi planlar, uyku, yemek saatlerini kaçırmaz. Hayatları daha disiplinli hale gelir. Takım sporları voleybol, basketbol gibi oyunlar paylaşım, kazanma, kaybetme duygusunu öğretir. Çalışmanın önemini kavrarlar. Pes etmemeyi, güçlüklerin üstesinden gelmenin hissini çocuklara spor verir. Yapılan bütün etkinlikler stresi azaltır. Matematik gibi özellikle sayısal alanlarda yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlar. Çabuk karar vermeyi etkiler.

ÇOCUKLARA SPOR YAPTIRIRKEN YÖNLENDİRMEK YANLIŞ OLUR

Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Okul Müdürü Prof. Dr. M.Kamil Özer: Spor ve fiziksel hareketler yaptırmazsak çocukları eksik bırakmış oluruz. Bu yüzden çocuğun daha anaokulundan itibaren hareket etmesi, bir takım fiziksel aktivitelerin içinde yer alması istenir. Spor eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçasıdır. Çocuklara spor yaptırırken yönlendirmek yanlış olur. Sporda birinci şart istek ve mutluluktur. Çocukların tüm spor dallarını tanıması, sonra kendine uygun gördüğü sporu seçmesi gerekir ki, başarılı olsun. Unutulmamalıdır ki en büyük başarı mutluluktur. İnsan mutlu olduğu zaman başarılı olur. Daha bebekken bile çocuğa egzersiz yaptırabilirsiniz. Bebeğin, emeklemeye başladığında annesiyle babasıyla güreşmesi, oynaması da bir egzersizdir. Spor yapıldığında kan dolaşımı artar, hücrelere daha çok oksijen gider ve olumsuz düşünceler yok olur. Spor yaptığınız sürece, bir şey düşünmezsiniz, kederliyseniz kederinizi unutabilirsiniz. Spor yapılırken bazı hormonlar salgılanır ve bu salgılardan mutluluk hormonu da insana mutluluk vererek spor alışkanlığının kazanılmasını sağlar. HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Nisan 2015Yayınlanma Tarihi:29 Nisan 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.